Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Єльцова Л. Б., Омельчук С. Т.
Назва : Обгрунтування шляхів удосконалення анкетно-опитувального методу оцінки фактичного харчування населення
Місце публікування : Медичні перспективи. - Д., 2017. - Т. 22, № 3. - С. 104-112 (Шифр МУ10/2017/22/3)
Примітки : Библиогр.: с. 111-112
MeSH-головна: ПИТАНИЯ РЕЖИМА КОНТРОЛЬ -- DIET SURVEYS
АНКЕТИРОВАНИЕ -- QUESTIONNAIRES
НАСЕЛЕНИЕ -- POPULATION
Анотація: Стан фактичного харчування населення України свідчить про значну поширеність полінутрієнтних дефіцитів. Одним із ключових питань у боротьбі з аліментарнозалежними захворюваннями є моніторинг стану харчування населення. Тільки надійні методи оцінки фактичного харчування дозволяють отримати достовірну інформацію про характері харчування та встановити взаємозв'язки зі станом здоров'я. Враховуючи вищевикладене, метою нашого дослідження була порівняльна оцінка існуючих методів вивчення харчування та харчового статусу індивідуумів або групи людей, обґрунтування та розробка нового, універсального, ефективного методу оцінки харчування з подальшою його апробацією. В результаті дослідження встановлено, що існуючі методи оцінки споживання людиною мають свої недоліки та переваги і дають можливість отримувати певні види інформації про харчування. Немає єдиного універсального методу, який давав би можливість комплексно оцінювати харчування населення, зокрема й студентської молоді. Для вирішення цього питання нами обґрунтовано та розроблено опитувальну картку для оцінки харчування різних груп населення, у тому числі й студентської молоді, яка була апробована та оцінена фахівцями провідних установ у галузі гігієни харчування, гастроентерології та дієтології. Створена опитувальна карта є універсальним інструментом для збору первинної інформації та дозволяє оцінити соціальне та матеріальне становище респондентів, умови праці та побуту, наявність шкідливих факторів та звичок, заняття спортом, антропометричні показники, дозволяє оцінити режим харчування, питний режим, рівні споживання основних груп продуктів та масу порцій уживаних продуктів, способи обробки їжі, пріоритетність та переваги при виборі продуктів харчування, місця споживання їжі, що буде враховано в подальшому при розробці дієвих заходів профілактики аліментарних та аліментарнозалежних захворювань
Дод.точки доступу:
Омельчук, С. Т.