Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Курдиш І. К., Герасименко І. О.
Назва : Вплив фізико-хімічних факторів на дегідрогеназну активність Azotobacter vinelandii ІMB В-7076
Місце публікування : Мікробіологічний журнал. - К., 2017. - Том 79, N 4. - С. 3-11 (Шифр МУ14/2017/79/4)
MeSH-головна: ФЕРМЕНТЫ -- ENZYMES
ОКСИДОРЕДУКТАЗЫ -- OXIDOREDUCTASES
АЗОТОБАКТЕР VINELANDII -- AZOTOBACTER VINELANDII
Анотація: Мета. На фізіолого-біохімічну активність бактерій, що входять до складу мікробних препаратів для рослинництва, може впливати ряд чинників. Метою роботи було дослідження впливу деяких фізико-хімічних факторів на дегідрогеназну активність Аzotobacter vinelandii ІМВ В-7076 — компонента комплексного бактеріального препарату Азогран. Методи. В роботі застосовувались мікробіологічні, біохімічні та статистичні методи досліджень. Бактерії вирощували в умовах періодичного культивування. Дегідрогеназну активність визначали методом відновлення безбарвної солі 2,3,5-трифенілтетразолій хлориду (ТТХ) в червону сполуку трифенілформазан (ТФФ) в анаеробних умовах. Результати. Встановлено, що дегідрогеназна активність А. vinelandii ІМВ В-7076 досягає максимальних значень за температури культивування 28°С в середовищі, що містить 10 г/л глюкози і має рН 9,0. Внесення в середовище іонів кальцію і магнію за певних концентрацій стимулювало дегідрогеназну активність досліджуваних бактерій, а іони заліза, навпаки, інгібували активність бактерій навіть в найменших дозах. Висновки. Визначена залежність дегідрогеназної активності бактерій А. vinelandii ІМВ В-7076 від ряду фізико-хімічних факторів середовища. Це розширює уявлення про властивості даних бактерій і дозволяє в певній мірі прогнозувати перспективність застосування препарату Азогран в різних агроекосистемах.
Дод.точки доступу:
Герасименко, І. О.