Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Невмержицький В. В., Іванник В. Ю., Казмірчук В. В., Моісеєнко Т. М., Волков Т. О., Торяник І. І., Сорокоумова Л. К., Сорокоумов В. П.
Назва : Антистафілококова активність вуглекислотного екстракту хмелю
Паралельн. назви :Antistaphylococcal activity of carbonic acid extract of hops
Місце публікування : Вісник Вінницького нац. мед. ун-ту. - 2018. - Т. 22, № 2. - С. 297-300 (Шифр ВУ80/2018/22/2)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: СТАФИЛОКОККОВЫЕ ИНФЕКЦИИ -- STAPHYLOCOCCAL INFECTIONS
НАГНОЕНИЕ -- SUPPURATION
ХМЕЛЬ -- HUMULUS
РАСТЕНИЙ ЭКСТРАКТЫ -- PLANT EXTRACTS
НЕКАРБОНОВЫЕ КИСЛОТЫ -- ACIDS, NONCARBOXYLIC
АНТИБАКТЕРИАЛЬНЫЕ СРЕДСТВА -- ANTI-BACTERIAL AGENTS
Анотація: Боротьба зі стафілококовою інфекцією, підвищення ефективності методів профілактики і лікування захворювань стафілококової етіології викликає інтерес науковців і практичних лікарів як в Україні, так і в усьому світі. Актуальність цієї проблеми стрімко зростає, так як відмічається тенденція збільшення стійкості не тільки стафілококів, але й інших грампозитивних бактерій. Поширення метициллін-резистентних стафілококів обмежує можливість вибору антибіотиків для лікування захворювань стафілококової етіології. Золотистий стафілокок — найпоширеніший і небезпечний вид, який є одним із основних чинників гнійно-запальних уражень шкіри і слизових оболонок. У результаті мутацій патогенні стафілококи набули стійкості до антибактеріальних препаратів. Основним недоліком сучасних антибіотиків є їх не вибірковість. Тривалий курс лікування антибіотиками та хіміопрепаратами призводить до порушення складу мікрофлори та розвитку дисбактеріозу. Вищевказаних негативних наслідків можна уникнути, якщо застосовувати протимікробні засоби на рослинній основі. Однією з унікальних і перспективних лікарських рослин, яка містить багатий комплекс біологічно активних речовин (БАР), є хміль звичайний (Humulus lupulus L.). Комплекс БАР (флавоноїдів, гормонів, вітамінів, гіркот, фенольних сполук, ефірних масел) обумовлює протизапальну, бактерицидну, гипосенсибілізуючу та болезаспокійливу дію хмелю. Мета роботи — визначення антистафілококкової активності вуглекислотного екстракту хмелю та обґрунтування розробки на його основі нових протимікробних засобів для профілактики та лікування інфекційних і гнійно-запальних захворювань. Були застосовані наступні методи — мікробіологічні (метод дифузії в агар (метод “колодязів”) та математико-статистичні. Встановлено високу протимікробну активність вуглекислотного екстракту хмелю щодо музейних тест-штамів роду Staphylococcus. Результати досліджень свідчать про перспективність подальшого вивчення бактерицидних властивостей екстракту хмелю вуглекислотного з метою створення на його основі ефективних протимікробних засобів для профілактики і лікування інфекційних та гнійно-запальних захворювань стафілококової етіології
Дод.точки доступу:
Невмержицький, В. В.
Іванник, В. Ю.
Казмірчук, В. В.
Моісеєнко, Т. М.
Волков, Т. О.
Торяник, І. І.
Сорокоумова, Л. К.
Сорокоумов, В. П.