Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Петриченко В. Ф., Кобак С. Я., Чорна В. М., Колісник С. І., Лихочвор В. В., Пида С. В.
Назва : Формування азотфіксувального потенціалу та продуктивності сортів сої селекції Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН
Місце публікування : Мікробіологічний журнал. - К., 2018. - Том 80, N 5. - С. 63-75 (Шифр МУ14/2018/80/5)
MeSH-головна: СОЯ -- SOYBEANS
СЕМЕНА -- SEEDS
СИМБИОЗ -- SYMBIOSIS
БИОПРЕПАРАТЫ -- BIOLOGICAL PRODUCTS
BRADYRHIZOBIUM -- BRADYRHIZOBIUM
Ключові слова (''Вільн.індекс.''): инокулянт оптимайз 200 (фармаколог)
Анотація: Метою було дослідити формування азотфіксувального потенціалу та продуктивності різних сортів сої селекції Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН залежно від бактеризації на сірих лісових середньосуглинкових ґрунтах в умовах Лісостепу правобережного. Методи. Мікробіологічні, фізіологічні, біохімічні, газова хроматографія. Для визначення кількості та маси бульбочок використовували метод монолітів. Результати. Наведено результати досліджень впливу бактеріального препарату?інокулянту Оптімайз 200 (діюча основа — штам Bradyrhizobium japonicum 61А273) на динаміку формування та продуктивність соєво-ризобіального симбіозу за наявності в ґрунті фонових популяцій ризобій сої. Визначено азотфіксувальний потенціал та урожайність насіння сортів сої селекції Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН за дії бактеризації. Виявлено, що бактеризація біопрепаратом Оптімайз 200 підвищує ефективність симбіотичної системи сої і, як наслідок, забезпечує збільшення урожаю та поліпшення його якості. Висновки. Доведено, що в умовах Лісостепу правобережного на сірих лісових середньосуглинкових ґрунтах бактеризація насіння біопрепаратами на основі штамів Bradyrhizobium japonicum покращує формування та функціонування симбіотичного апарату сої навіть на фоні ґрунтової популяції бульбочкових бактерій. Бактеризація насіння сої сприяє збільшенню біологічно фіксованого азоту на 27-37 %, урожайності сої — на 38-47 % та вмісту сирого протеїну — до 38,8 %. Встановлена пряма залежність та сильні позитивні кореляційні зв’язки між кількістю біологічно фіксованого азоту та продуктивністю сортів сої.
Дод.точки доступу:
Петриченко, В. Ф.
Кобак, С. Я.
Чорна, В. М.
Колісник, С. І.
Лихочвор, В. В.
Пида, С. В.