Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Iutynska G. O., Biliavska L. O., Kozyritska V. Ye.
Назва : Development strategy for the new environmentally friendly multifunctional bioformulations based on soil streptomycetes
Місце публікування : Мікробіологічний журнал. - К., 2017. - Том 79, N 1. - С. 22-33 (Шифр МУ14/2017/79/1)
MeSH-головна: ПОЧВЫ МИКРОБИОЛОГИЯ -- SOIL MICROBIOLOGY
СТРЕПТОМИЦЕТЫ -- STREPTOMYCES
БИОПРЕПАРАТЫ -- BIOLOGICAL PRODUCTS
Анотація: Вивчення біосинтетичної активності мікроорганізмів привертає увагу дослідників як з точки зору пізнання закономірностей утворення бактеріальною клітиною різноманітних біологічно активних сполук, так і з точки зору використання промислово важливих мікробних метаболітів для різних галузей промисловості й сільського господарства. Розроблено наукові засади комплексного підходу до селекції і вивчення біосинтетичного потенціалу ґрунтових стрептоміцетів, на основі якого отримані штами антагоністів фітопатогенів і фітонематод Streptomyces avermitilis ІMB Ас-5015, S. netropsis ІMB Ас-5025 і S. violaceus IMB Ас-5027. Показана їхня здатність до синтезу широкого спектру біологічно активних метаболітів: антипаразитарних антибіотиків, вільних аміно- і жирних кислот, ліпідів, фітогормонів (ауксинів, цитокінінів, гіберелінів, брасиностероїдів) та ін. Теоретично обгрунтовано та експериментально підтверджено стратегію створення на основі виділених продуцентів нових екологічно безпечних поліфункціональних метаболічних біопрепаратів комплексної дії, які поєднують властивості біоконтролю фітопатогенів і фітонематод із здатністю оптимізувати гормональний баланс і активізувати захисні системи рослин. За дії біопрепаратів відбувається репрограмування геному рослин у напрямку індукції синтезу малих регуляторних si/mi РНК з антипатогенними та антипаразитарними властивостями. За умов застосування біопрепаратів активізується розвиток мікроорганізмів кореневої зони, підвищується загальна біологічна активність грунту, зменшується рівень ураження рослин фітопатогенами і паразитичними нематодами, підвищується урожай та поліпшується його якість.
Дод.точки доступу:
Biliavska, L. O.
Kozyritska, V. Ye.