Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Зуб Р. І., Бичкова C. B., Бичков М. А.
Назва : Вміст сіалових кислот і пепсину у слині та шлунковому соку пацієнтів із захворюваннями шлунка і стравоходу
Місце публікування : Фізіологічний журнал. - К., 2017. - Том 63, N 6. - С. 99-105 (Шифр ФУ6/2017/63/6)
MeSH-головна: ЖЕЛУДОЧНО-ПИЩЕВОДНЫЙ РЕФЛЮКС -- GASTROESOPHAGEAL REFLUX
ГАСТРИТ -- GASTRITIS
СИАЛОВЫЕ КИСЛОТЫ -- SIALIC ACIDS
ПЕПСИН A -- PEPSIN A
ЖЕЛУДОЧНЫЙ СОК -- GASTRIC JUICE
СЛЮНА -- SALIVA
Анотація: Досліджували вміст сіалових кислот і пепсину у слині та шлунковому соку пацієнтів із захворюваннями шлунка і стравоходу. Встановлено, що ці показники у слині пацієнтів з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою (ГЕРХ) були підвищеними щодо контролю. Чутливість тестів становила 61,1 і 63,6 %, а специфічність 85,7 і 90,9 % відповідно. Співвідношення вмісту пепсину в слині до такого в шлунковому соку статистично значимо відрізнялося між групами пацієнтів з ерозивною та неерозивною формами ГЕРХ, а також між хворими з гастритом. Отже, вимірювання вмісту пепсину та сіалових кислот у слині може бути простим діагностичним методом визначення цього захворювання.
Дод.точки доступу:
Бичкова, C. B.
Бичков, М. А.