Форма документа : Стаття із журналу Шифр видання : Автор(и) : Зуб Р. І., Бичкова C. B., Бичков М. А. Назва : Вміст сіалових кислот і пепсину у слині та шлунковому соку пацієнтів із захворюваннями шлунка і стравоходу Місце публікування : Фізіологічний журнал. - К., 2017. - Том 63, N 6. - С. 99-105 (Шифр ФУ6/2017/63/6) MeSH-головна: ЖЕЛУДОЧНО-ПИЩЕВОДНЫЙ РЕФЛЮКС -- GASTROESOPHAGEAL REFLUX ГАСТРИТ -- GASTRITIS СИАЛОВЫЕ КИСЛОТЫ -- SIALIC ACIDS ПЕПСИН A -- PEPSIN A ЖЕЛУДОЧНЫЙ СОК -- GASTRIC JUICE СЛЮНА -- SALIVA Анотація: Досліджували вміст сіалових кислот і пепсину у слині та шлунковому соку пацієнтів із захворюваннями шлунка і стравоходу. Встановлено, що ці показники у слині пацієнтів з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою (ГЕРХ) були підвищеними щодо контролю. Чутливість тестів становила 61,1 і 63,6 %, а специфічність 85,7 і 90,9 % відповідно. Співвідношення вмісту пепсину в слині до такого в шлунковому соку статистично значимо відрізнялося між групами пацієнтів з ерозивною та неерозивною формами ГЕРХ, а також між хворими з гастритом. Отже, вимірювання вмісту пепсину та сіалових кислот у слині може бути простим діагностичним методом визначення цього захворювання. Дод.точки доступу: Бичкова, C. B. Бичков, М. А. |