Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Филимоненко В. П., Загайко А. Л.
Назва : Вплив різних поліфенолів на порушення обміну холестерину в умовах інсулінорезистентності
Місце публікування : Фізіологічний журнал. - К., 2018. - Том 64, N 1. - С. 34-39 (Шифр ФУ6/2018/64/1)
Предметні рубрики: Эпигаллокатехин галлат
MeSH-головна: ИНСУЛИНОРЕЗИСТЕНТНОСТЬ -- INSULIN RESISTANCE
ПОЛИФЕНОЛЫ -- POLYPHENOLS
КВЕРЦЕТИН -- QUERCETIN
ХОЛЕСТЕРИН -- CHOLESTEROL
ЭКСПЕРИМЕНТЫ НА ЖИВОТНЫХ -- ANIMAL EXPERIMENTATION
КРЫСЫ ЛИНИИ WISTAR -- RATS, WISTAR
Анотація: Вивчали вплив лікувально-профілактичного введення кверцетину, епігалокатехіну галату та поліфенольного екстракту з плодів винограду на зміни показників обміну холестерину у сироватці крові щурів в умовах інсулінорезистентності. Виявлено розвиток атерогенної дисліпопротеїнемії: накопичення загального холестерину (у 2,12 раза) за рахунок зростання вмісту холестерину ліпопротеїнів дуже низької щільності (у 1,75 раза), зниження концентрації холестерину ліпопротеїнів високої щільності (у 2,6 раза) та підвищення індексу атерогенності (у 8,8 раза) у тварин з високофруктозною дієтою. Застосування всіх вивчених поліфенолів по-різному нормалізувало показники холестеринового обміну. Поліфенольний екстракт з винограду виявив більш виражені захисні властивості, очевидно, завдяки різноманітнішому складу і, відповідно, механізмам корекції інсулінорезистентності.
Дод.точки доступу:
Загайко, А. Л.