Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Савченко Л. В., Кайдашев І. П.
Назва : Порушення харчового режиму як чинник розвитку аліментарного ожиріння у хворих на хронічне обструктивне захворювання легень
Місце публікування : Лікарська справа. Врачебное дело. - 2018. - № 5/6. - С. 49-53 (Шифр ЛУ2/2018/5/6)
Примітки : Бібліогр. в кінці ст.
MeSH-головна: ЛЕГКИХ БОЛЕЗНЬ ХРОНИЧЕСКАЯ ОБСТРУКТИВНАЯ -- PULMONARY DISEASE, CHRONIC OBSTRUCTIVE
ОЖИРЕНИЕ -- OBESITY
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА И ОБМЕНА БОЛЕЗНИ -- NUTRITIONAL AND METABOLIC DISEASES
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
ФАКТОРЫ РИСКА -- RISK FACTORS
Анотація: У статті визначено порушення харчового режиму пацієнтами з хронічним обструктивним захворюванням легень (ХОЗЛ) у поєднанні з аліментарним ожирінням. Обстежено 83 хворих на ХОЗЛ. Залежно від індексу маси тіла хворих розподілено на дві групи. До І групи ввійшло 53 хворих з аліментарним ожирінням, до другої групи – 30 хворих з нормальною масою тіла. Обстеження хворих включало антропометричні виміри, визначення фактичного харчування, режиму харчування. Встановлено, що для хворих на ХОЗЛ з аліментарним ожирінням характерне порушення фактичного харчування за рахунок підвищення добової енергетичної цінності раціону на (781,92 ± 39,10) ккал протягом робочого дня та на (1276,57 ± 63,83) ккал протягом вихідного дня. У більшості хворих на ХОЗЛ з аліментарним ожирінням спостерігали нераціональний режим харчування за рахунок зменшення кількості основного вживання їжі, збільшення інтервалів між ними від 3 до 10 год, та пізнього вживання їжі
Дод.точки доступу:
Кайдашев, І. П.