Форма документа : Стаття із журналу Шифр видання : Автор(и) : Кречун А. В., Михайленко О. О., Ковальов С. В., Орлова Т. Г. Назва : Скринінг накопичення біологічно активних речовин в ірисі угорському впродовж вегетаційного періоду Місце публікування : Актуал. питання фармац. і мед. науки та практики. - Запоріжжя, 2019. - Том 12, N 2. - С. 135-140 (Шифр АУ40/2019/12/2) MeSH-головна: РАСТЕНИЯ ЛЕКАРСТВЕННЫЕ -- PLANTS, MEDICINAL КАСАТИК -- IRIS PLANT ИЗОФЛАВОНЫ -- ISOFLAVONES РАСТЕНИЙ КОРНИ -- PLANT ROOTS РАСТЕНИЙ ЛИСТЬЯ -- PLANT LEAVES Анотація: Встановлення динаміки накопичення різних груп біологічно активних речовин (БАР) в рослинах має велике значення для отримання якісної сировини. Мета роботи – встановлення кількісного вмісту груп БАР у сировині іриса угорського (Iris hungarica) протягом вегетаційного періоду, заготовленого в різних регіонах України. Матеріали та методи. Попередній аналіз виконали за допомогою методу паперової хроматографії. Кількісний вміст основних груп біологічно активних речовин (гідроксикоричних кислот, флавоноїдів, ізофлавоноїдів, ксантонів) встановлювали методом спектрофотометрії. Результати. У досліджуваних зразках встановили кількісний вміст гідроксикоричних кислот (2,66–7,44 %), флавоноїдів (2,12–3,04 %), ізофлавоноїдів (1,03–1,79 %), ксантонів (1,24–1,72 %). Накопичення БАВ відбувається більш інтенсивно в весняний період вегетації іриса угорського, тільки ізофлавоноїди активніше накопичуються восени, що пов’язано з особливостями синтезу і накопичення вторинних метаболітів цієї рослини. Також відзначено, що в надземній частині іриса угорського акумуляція таких груп БАР, як гідроксикоричні кислоти, флавоноїди та ксантони відбувається інтенсивніше. У підземних органів порівняно з пагоном спостерігають більший вміст ізофлавоноїдів. Висновки. Виконали якісний і кількісний аналіз листя та кореневищ іриса угорського, які заготовлені в різні періоди вегетації в кількох регіонах України. За результатами аналізу можна зробити висновок про більш раціональну заготівлю листя іриса угорського в весняний період вегетації, а кореневища (джерело ізофлавоноїдів) – восени, оскільки в цей час вміст БАР у сировині найвищий. Дод.точки доступу: Кречун, А. В. Михайленко, О. О. Ковальов, С. В. Орлова, Т. Г. |