Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Демецька О.
Назва : Ягоди годжі: «пустушка» чи «панацея»?
Місце публікування : Фармацевт практик. - 2019. - № 11. - С. 40-41 (Шифр ФУ17/2019/11)
MeSH-головна: ПАСЛЕНОВЫЕ -- SOLANACEAE
ЛЕКАРСТВА ИЗ КИТАЙСКИХ РАСТЕНИЙ -- DRUGS, CHINESE HERBAL
ПОЛИСАХАРИДЫ -- POLYSACCHARIDES
ФИТОТЕРАПИЯ -- PHYTOTHERAPY
Анотація: Ще відносно недавно дерев’янисті чагарники «дереза берберів» та «дереза китайська», більш відомі як «годжі», були майже невідомі для пересічних громадян. Однак вже на початку ХХІ ст. «ягоди годжі» були розрекламовані як рослина, яка має потужні цілющі властивості, що здатні впоратися з будь-якою хворобою через значну кількість мікроелементів та вітамінів. Культуру почали претензійно називати «червоним алмазом», «райською ягодою» та «ягодою довголіття», але незабаром з’явилася інформація про те, що користь ягід годжі є, м’яко кажучи, перебільшеною, тобто звичайним маркетинговим ходом. Отже, за допомогою наукових публікацій, представлених у базах даних Pub Med і Medline, спробуємо розібратися, що таке — ці загадкові «годжі»