Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Бойчук А. В., Буднік Т. О.
Назва : Забезпеченість вагітних жінок вітаміном D та кальцієм
Місце публікування : Акушерство. Гінекологія. Генетика. - Київ, 2019. - Том 5, N 3/4. - С. 5-8 (Шифр АУ47/2019/5/3/4)
MeSH-головна: БЕРЕМЕННОСТЬ -- PREGNANCY
БЕРЕМЕННОСТИ ОСЛОЖНЕНИЯ -- PREGNANCY COMPLICATIONS
ВИТАМИНА D НЕДОСТАТОЧНОСТЬ -- VITAMIN D DEFICIENCY
ВИТАМИН D -- VITAMIN D
КАЛЬЦИЙ -- CALCIUM
ПИТАТЕЛЬНАЯ ПОДДЕРЖКА -- NUTRITIONAL SUPPORT
ЖЕНЩИНЫ -- WOMEN
Анотація: У статті наведено результати опитування 60 вагітних жінок у терміні вагітності 23-38 тижнів, які перебували на лікуванні в Тернопільській міській комунальній лікарні № 2. Мета дослідження – оцінити забезпеченість вагітних жінок вітаміном D та кальцієм, який надходить із продуктами харчування, за допомогою опитувальника для встановлення їх додаткових потреб. Результати та їх обговорення. Відповідно до складеного жінками тижневого раціону встановлено, що найбільша кількість вітаміну D надходить із жовтком курячого яйця, морською рибою, м’ясом тварин. Кальцій найчастіше надходив із м’ясом тварин та молочними продуктами. Встановлено недостатню забезпеченість вагітних жінок вітаміном D, який надходить із продуктами харчування (324,7 ± 38,0 МО), та достатню забезпеченість кальцієм (1468,5 ± 78,3 мг), що підтверджує необхідність додаткового прийому вітаміну D. Висновки. Результати опитування свідчать про недостатнє надходження вітаміну D у раціон, тоді як достатній запас кальцію забезпечується головним чином за рахунок споживання молочних та м’ясних продуктів. Необхідно враховувати додаткову добавку вітаміну D
Дод.точки доступу:
Буднік, Т. О.