Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Balko O. I., Balko O. B., Avdeeva L. V.
Назва : Thermoactivation of Pseudomonas aeruginosa pyocins
Місце публікування : Мікробіологічний журнал. - К., 2019. - Том 81, N 5. - С. 85-97 (Шифр МУ14/2019/81/5)
MeSH-головна: PSEUDOMONAS AERUGINOSA -- PSEUDOMONAS AERUGINOSA
БАКТЕРИОЦИНЫ -- BACTERIOCINS
ТЕМПЕРАТУРА -- TEMPERATURE
Анотація: Метою роботи було дослідження впливу різних температур на показники кілерної активності піоцинів S-типу Pseudomonas aeruginosa. Методи. Об’єктом дослідження були піоцини S-типу, отримані із 11 штамів Pseudomonas aeruginosa. Дані кілерні фактори піддавали дії температур в діапазоні від 20 до 100° С протягом 10 хв. Кількісні показники кілерної активності бактеріоцинів після обробки температурою порівнювали із такими у необроблених бактеріоцинів. Основну увагу приділяли впливу на лізати температур 30 і 40° С. Для цього використовували різну тривалість температурного впливу - 5, 15 та 25 хвилин. Результати. Вплив температури 60° С обумовлював зниження до мінімальних показників, а 70° С - викликав абсолюту втрату активності усіх досліджуваних лізатів. Температурна обробка при 30 та 40° С підвищувала показники кілерної активності бактеріоцинів. Даний ефект проявлявся на використаних індикаторних культурах з різною інтенсивністю. Активність лізатів першої групи підвищувалась після впливу 30° С, другої групи - 40° С, а третьої групи - під дією декількох температур, у т. ч. 50° С або не змінювалась. Вплив 30° С на більшість бактеріоцинів стимулювала 2-х кратне, а 40° С - 4-х кратне підвищення показників активності. Проте показники активності деяких речовин зростали значно вище: у 8 разів - для РАЕ-24 та у 16 разів - для РАЕ-6. Результати дослідження впливу 30 та 40° С на активність РАЕ-19 та РАЕ-22 показали відсутність змін кілерної активності бактеріоцинів, спричиненої різною тривалістю температурної обробки. Висновки. Використання температурної обробки піоцинів S-типу Pseudomonas aeruginosa при 30 - 40° С дозволяє підвищити їх активність у 2 - 4 рази, а в окремих випадках досягнути і 16-кратного зростання активності. Тривалість температурного впливу не призводить до додаткової термоактивацїї бактеріоцинів
Дод.точки доступу:
Balko, O. B.
Avdeeva, L. V.