Форма документа : Стаття із журналу Шифр видання : Автор(и) : Головач І. Ю., Єгудіна Є. Д. Назва : Нефармакологічний та харчовий менеджмент подагри: поточні й майбутні напрямки Місце публікування : Сімейна медицина. - К., 2019. - № 5/6. - С. 129-137 (Шифр СУ21/2019/5/6) Примітки : Бібліогр. в кінці ст. MeSH-головна: ПОДАГРА -- GOUT ГИПЕРУРИКЕМИЯ -- HYPERURICEMIA МОЧЕВАЯ КИСЛОТА -- URIC ACID ПИЩЕВЫЕ ПРОДУКТЫ ОРГАНИЧЕСКИЕ -- FOOD, ORGANIC ПУРИНЫ -- PURINES ФРУКТОЗА -- FRUCTOSE ДИЕТА -- DIET ТЕЛА МАССЫ ИНДЕКС -- BODY MASS INDEX КАЧЕСТВО ЖИЗНИ -- QUALITY OF LIFE Анотація: Подагра – це запальний артрит, спричинений відкладенням кристалів моноурату натрію у синовіальних суглобах і м’яких тканинах. Поточні рекомендації акцентують увагу насамперед на агресивній медикаментозній терапії для лікування подагри. Водночас рекомендаціям щодо зміни способу життя і відповідного харчування приділено менше уваги. У даному літературному огляді наведено ретельний аналіз впливу способу життя, окремих продуктів харчування і компонентів їжі на ризик розвитку гіперурикемії, подагри та її клінічних проявів, виходячи з останніх рекомендацій та проведених досліджень. Розглянуто механізми, що лежать в основі впливу особливостей певних продуктів на рівень сироваткової сечової кислоти. Наголошено на важливості дієтичного консультування пацієнтів при подагрі, необхідності контролю маси тіла і регулярних помірних фізичних навантажень задля поліпшення прогнозу перебігу цього захворювання Дод.точки доступу: Єгудіна, Є. Д. |