Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Головач І. Ю., Єгудіна Є. Д.
Назва : Нефармакологічний та харчовий менеджмент подагри: поточні й майбутні напрямки
Місце публікування : Сімейна медицина. - К., 2019. - № 5/6. - С. 129-137 (Шифр СУ21/2019/5/6)
Примітки : Бібліогр. в кінці ст.
MeSH-головна: ПОДАГРА -- GOUT
ГИПЕРУРИКЕМИЯ -- HYPERURICEMIA
МОЧЕВАЯ КИСЛОТА -- URIC ACID
ПИЩЕВЫЕ ПРОДУКТЫ ОРГАНИЧЕСКИЕ -- FOOD, ORGANIC
ПУРИНЫ -- PURINES
ФРУКТОЗА -- FRUCTOSE
ДИЕТА -- DIET
ТЕЛА МАССЫ ИНДЕКС -- BODY MASS INDEX
КАЧЕСТВО ЖИЗНИ -- QUALITY OF LIFE
Анотація: Подагра – це запальний артрит, спричинений відкладенням кристалів моноурату натрію у синовіальних суглобах і м’яких тканинах. Поточні рекомендації акцентують увагу насамперед на агресивній медикаментозній терапії для лікування подагри. Водночас рекомендаціям щодо зміни способу життя і відповідного харчування приділено менше уваги. У даному літературному огляді наведено ретельний аналіз впливу способу життя, окремих продуктів харчування і компонентів їжі на ризик розвитку гіперурикемії, подагри та її клінічних проявів, виходячи з останніх рекомендацій та проведених досліджень. Розглянуто механізми, що лежать в основі впливу особливостей певних продуктів на рівень сироваткової сечової кислоти. Наголошено на важливості дієтичного консультування пацієнтів при подагрі, необхідності контролю маси тіла і регулярних помірних фізичних навантажень задля поліпшення прогнозу перебігу цього захворювання
Дод.точки доступу:
Єгудіна, Є. Д.