Форма документа : Стаття із журналу Шифр видання : Автор(и) : Струс О. Є., Половко Н. П., Стрельников Л. С. Назва : Вивчення ефективності антимікробних консервантів у гелях з екстрактом сапропелю Місце публікування : Укр. біофармац. журнал. - Х., 2019. - № 4. - С. 4-8 (Шифр УУ50/2019/4) MeSH-головна: КОНСЕРВАНТЫ ФАРМАЦЕВТИЧЕСКИЕ -- PRESERVATIVES, PHARMACEUTICAL ГЕЛИ -- GELS ЛЕКАРСТВ ХИМИЧЕСКАЯ СТАБИЛЬНОСТЬ -- DRUG STABILITY АНТИБАКТЕРИАЛЬНЫЕ СРЕДСТВА -- ANTI-BACTERIAL AGENTS МИКРОБНОЙ ЧУВСТВИТЕЛЬНОСТИ ТЕСТЫ -- MICROBIAL SENSITIVITY TESTS КАЛИЯ СОЕДИНЕНИЯ -- POTASSIUM COMPOUNDS Анотація: Актуальність. Обов’язковою умовою забезпечення якості лікарських препаратів є їх стабільність у процесі зберігання, в тому числі і мікробіологічна чистота, яка в переважній більшості препаратів для нашкірного застосування забезпечується введенням консервантів. Мета роботи. Обґрунтування вибору консерванту при розробці стабiльного гелю з екстрактом сапропелю. Матеріали та методи. В якості об’єкту дослідження використовували гелі з екстрактом сапропелю та низкою консервантів. При дослідженнях використовували методику оцінки ефективності антимікробних консервантів згідно з ДФУ 2.0. Результати та їх обговорення. Мікробіологічними дослідженнями підтверджена різна інтенсивність консервуючої дії обраних в середньо ефективній концентрації консервантів: ніпагіну, натрію бензоату та калію сорбату. Встановлено, що розроблений гель мiсцевої дiї з екстрактом сапропелю потребує додаткового введення консерванту. Висновки. На пiдставi проведених мiкробiологiчних дослiджень в якостi консерванта до складу гелю з екстрактом сапропелю обґрунтоване введення калію сорбату в концентрацiї 0,2 % Дод.точки доступу: Половко, Н. П. Стрельников, Л. С. |