Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Маслова Г. С., Скрипник Р. І., Щербак О. В., Скрипник І. М.
Назва : Модель дієт-індукованого стеатогепатиту у щурів: морфологічні та патогенетичні особливості
Паралельн. назви :Experimental model of diet-induced steatohepatitis in rats: morphological and pathogenetic features
Місце публікування : Сучасна гастроентерологія. - 2020. - № 2. - С. 11-17 (Шифр СУ10/2020/2)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: ОЖИРЕНИЕ -- OBESITY
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
ЭКСПЕРИМЕНТЫ НА ЖИВОТНЫХ -- ANIMAL EXPERIMENTATION
КРЫСЫ -- RATS
НЕАЛКОГОЛЬНАЯ ЖИРОВАЯ БОЛЕЗНЬ ПЕЧЕНИ -- NON-ALCOHOLIC FATTY LIVER DISEASE
КАТАЛАЗА -- CATALASE
БЕЛКИ ОСТРОЙ ФАЗЫ -- ACUTE-PHASE PROTEINS
ОРНИТИНДЕКАРБОКСИЛАЗА -- ORNITHINE DECARBOXYLASE
Анотація: Мета — визначити характер морфологічних змін тканин печінки, особливості прооксидантно‑антиоксидантного статусу і регенераційної функції печінки на тлі дієт-індукованого неалкогольного стеатогепатиту (НАСГ) у щурів. Матеріали та методи. Дослідження проведені на 20 білих нелінійних статевозрілих щурах з масою тіла 160 — 220 г. Тварин розподілили на дві групи: дослідну — 5 самців і 5 самок, яким відтворювали модель НАСГ, і контрольну — 5 самців і 5 самок, котрі отримували стандартний раціон. Досліджували масу тіла, зріст тварин, індекс маси тіла (ІМТ), масу вісцерального жиру (ВЖ). У гомогенаті печінки визначали концентрацію ТБК‑реактантів, активність каталази і орнітиндекарбоксилази. Вивчали морфологічні зміни у тканинах печінки. Результати. Застосування фаст‑фуд‑дієти призводило до розвитку ожиріння, яке характеризувалось збільшенням маси тіла та ІМТ. У самців і самок дослідної групи маса тіла та ІМТ відповідно в 1,3 і 1,2 разу перевищували показники контрольної групи (р 0,05). Маса ВЖ у самок дослідної групи була втричі більша, ніж у самців (р 0,05). У гомогенаті печінки тварин дослідної групи порівняно із контрольною виявлено збільшення вмісту ТБК‑реактантів у 2,5 разу (р Objective — to determine the character of morphological changes in liver tissues, the peculiarities of pro‑antioxidant status, and liver regeneration function in the settings of food‑induced nonalcoholic steatohepatitis (NASH) in rats. Materials and methods. The study was conducted on 20 white nonlinear sexually mature rats, weighted 160 — 220 g, that were divided into 2 groups: experimental NASH was modeled in group І rats (n = 10) consisting of 5 males and 5 females and control group ІІ (n = 10), consisting of 5 males and 5 females with standard diet. The rats’ weight, height, body mass index (BMI) and mass of visceral fat (VF) were assessed. Concentration of TBA‑reactants, catalase activity, and ornithine decarboxylase (ODC) were measured in liver homogenate. Morphological changes were also evaluated in the liver tissues. Results. The use of fast food diet resulted in the onset of obesity, which was characterized by the increase of body weight and BMI raise. Thus, body mass and BMI in males and females of study group were respectively 1.3 and 1.2 times higher than in rodents of control group (р 0.05). The VF mass in females of study group was 3 times lower than in males (р 0.05). The 2.5‑fold increase of TBA‑reactants (р
Дод.точки доступу:
Маслова, Г. С.
Скрипник, Р. І.
Щербак, О. В.
Скрипник, І. М.