Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Ананьїна Г. Є., Висеканцев І. П., Онасенко О. С.
Назва : Вплив умов гіпотермічного зберігання на життєздатність іммобілізованої культури пробіотика Bifidobacterium bifidum
Паралельн. назви :Hypothermic storage effect on viability of bifidobacterium bifidum probiotic immobilized culture
Місце публікування : Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. - 2020. - N 3/4. - С. 57-60 (Шифр КУ34/2020/3/4)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: ПРОБИОТИКИ -- PROBIOTICS
БИФИДОБАКТЕРИИ -- BIFIDOBACTERIUM
ИММОБИЛИЗАЦИЯ -- IMMOBILIZATION
АЛЬГИНАТЫ -- ALGINATES
ЛЕКАРСТВ ХРАНЕНИЕ -- DRUG STORAGE
ЗАМОРАЖИВАНИЕ -- FREEZING
Анотація: Відомо, що в кишечнику дорослої людини міститься близько 300-500 видів бактерій, які беруть безпосередню участь у процесі травлення. Під дією низки негативних факторів, таких як використання достатньо токсичних лікарських засобів (антибіотики, хіміопрепарати), а також зниження імунного статусу виникають порушення рівноваги кількісного та якісного складу кишкової мікрофлори (дисбіоз). Це негативно впливає на здатність кишечника до травлення і є основою клінічного прояву багатьох хвороб і розвитку алергічних реакційВ статье представлены данные по влиянию условий хранения при температурах 4, ‒12, ‒20, ‒80 и ‒196 °C в течение 12 мес на жизнеспособность и культуральные свойства иммобилизованной в гранулах 1% альгината натрия культуры пробиотика Bifidobacterium bifidum. Установлено, что хранение при температурах ‒80 и ‒196 °C обеспечивало высокую жизнеспособность бифидобактерий на протяжении всего срока исследования. Добавление защитной сахарозо-молочно-лактозной среды при иммобилизации обеспечивало криозащитный эффект, более высокие показатели жизнеспособности, сохранности свойств и длительности хранения в условиях гипотермииThe paper comprises the data on the effect of storage conditions at temperatures of 4, –12, –20, –80 and –196 °C on viability and cultural pro­perties of immobilized in 1% sodium alginate granules of the Bifidobacterium bifidum probiotic culture for 12 months. It has been established that the storage at –80 and –196 °C provided a high viability of bacteria within the whole term of study. Supplementing with sucrose-milk-lactose medium during immobilization contributed to its cryoprotective effect, higher survival rates, preserved properties and duration of storage under hypothermia conditions
Дод.точки доступу:
Висеканцев, І. П.
Онасенко, О. С.