Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Naumenko O. V., Skrypkina I. Y., Voychuk S. I., Korol N. A., Tovkach F. I., Kigel N. F.
Назва : Bacteriophages of Lactococcus lactis ssp. and Streptococcus thermophilus isolated in dairy processing plants of Ukraine
Місце публікування : Мікробіологічний журнал. - К., 2018. - Том 80, N 6. - С. 123-135 (Шифр МУ14/2018/80/6)
MeSH-головна: БАКТЕРИОФАГИ -- BACTERIOPHAGES
LACTOCOCCUS LACTIS -- LACTOCOCCUS LACTIS
STREPTOCOCCUS THERMOPHILUS -- STREPTOCOCCUS THERMOPHILUS
ПОЛИМЕРАЗНАЯ ЦЕПНАЯ РЕАКЦИЯ МНОЖЕСТВЕННАЯ -- MULTIPLEX POLYMERASE CHAIN REACTION
Анотація: Мета. Ідентифікація вірулентних бактеріофагів Lactococcus lactis ssp. і Streptococcus thermоphilus, виділених на молокопереробних заводах України. Методи. Морфологію вірусних часток вивчали методом трансмісійної електронної мікроскопії. Ідентифікацію структурних білків фагів проводили за допомогою гель-електрофорезу в денатуруючих умовах. Таксономічне положення фагів визначали методом мультиплексної ПЛР. Результати. Наведено результати вивчення біологічних властивостей 21 фага молочнокислих бактерій, виділених на молокопереробних заводах України впродовж 2007–2017 рр. Було показано, що фаги мали довгі, нескоротливі хвости, і тому були класифіковані до порядку Caudovirales, сімейства Siphoviridae. Фаги L. lactis ssp. відрізнялись формою головки: виявлено фаги з ізометричними головками морфотипу В1 та фаги з витягнутими головками морфотипу В2. Всі проаналізовані фаги S. thermophilus мали морфологію, характерну для морфотипу В1. Деякі з них мали атипові короткі хвости довжиною 133–137 нм з базальними пластинами без глобулярних відростків. Вивчено спектр літичної активності різних фагів. Встановлено відсутність кореляції між показниками літичної активності та морфологією вірусних часток. Фаги L. lactis ssp. були дуже гетерогенними і утворювали три групи за білковим складом. Зокрема, фаги виду c2 відрізнялись тим, що містили мажорні білки з більшою молекулярною масою — 40, 53 і 72 кДа. Фаги S. thermophilus містили два або три мажорні білки з молекулярною масою 33 і 27 кДа; 42, 26 і 15 кДа відповідно. Висновки. Бактеріофаги L. lactis ssp. за їх морфологією, білковим профілем та результатами ПЛР ідентифіковані до видів: 1) до виду 936 віднесено 38,1 % фагів; 2) до виду Р335 — 9,5 %; 3) до виду с2 — 19,0 %. Фаги S. thermophilus були ідентифіковані до трьох груп: 1) група cos-типу становила 14,3 % від загальної кількості фагів; 2) група pac-типу — 9,5 % і 3) 987 група — 9,5 % фагів.
Дод.точки доступу:
Naumenko, O. V.
Skrypkina, I. Y.
Voychuk, S. I.
Korol, N. A.
Tovkach, F. I.
Kigel, N. F.