Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Демецька О.
Назва : In vino veritas, або Здоров’я у келиху
Місце публікування : Фармацевт практик. - 2020. - № 12. - С. 18-19 (Шифр ФУ17/2020/12)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: ВИНО -- WINE
ИСТОРИЯ МЕДИЦИНЫ -- HISTORY OF MEDICINE
АЛКОГОЛЯ УПОТРЕБЛЕНИЕ -- ALCOHOL DRINKING
Анотація: Луї Пастер казав, що у пляшці вина більше філософії, ніж у всіх книгах. До слів видатного французького мікробіолога варто прислухатися — у 1864 р. до Пастера звернулися французькі винороби з проханням допомогти їм у розробці засобів і методів боротьби з «хворобами вина» — змінами його смаку, прозорості, запаху та інших властивостей. Підсумком роботи вченого стала знаменита «пастеризація» та монографія «Дослідження про вино» (1866 р.)Надмірне захоплення «винною філософією» може мати й зворотний бік: зловживання алкоголем асоційовано з підвищеним ризиком артеріальної гіпертензії та інсульту, а важке і запійне пияцтво — із високим ризиком серцево-судинних захворюваньУ той самий час у нещодавніх дослідженнях було виявлено, що споживання алкоголю від низького до помірного пов’язано із захисною дією від серцево-судинних захворювань, а також відіграє протекторну роль щодо розвитку когнітивних порушень і деменції