Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Bischoff S. C., Bernal W., Dasarathy S., Merli M., Plank L.  D., Schütz T., Plauth M., Скрипник І., Швец О.
Назва : Практичні настанови Європейської асоціації клінічного харчування та метаболізму (ESPEN). Клінічне харчування при захворюваннях печінки. Частина 2
Паралельн. назви :The European Society for Clinical Nutrition and Metabolism practical guideline: Clinical nutrition in liver disease. Part 2
Місце публікування : Сучасна гастроентерологія. - 2021. - № 2. - С. 28-40 (Шифр СУ10/2021/2)
Предметні рубрики: Гептрал-- тер прим
MeSH-головна: ВРАЧЕЙ АССОЦИАЦИИ НЕЗАВИСИМЫЕ -- INDEPENDENT PRACTICE ASSOCIATIONS
НУТРИЦИОННАЯ ТЕРАПИЯ -- NUTRITION THERAPY
ОБМЕНА ВЕЩЕСТВ БОЛЕЗНИ -- METABOLIC DISEASES
ПЕЧЕНИ БОЛЕЗНИ -- LIVER DISEASES
Анотація: Практичні настанови ґрунтуються на чинних Наукових настановах ESPEN з клінічного харчування при захворюваннях печінки (Plauth M., Bernal W., Dasarathy S., Merli M., Plank L. D., Schütz T., Bischoff S. C. ESPEN guideline on clinical nutrition in liver disease // Clin Nutr. — 2019. — 38. — Р. 485—521). Їх було скорочено та перетворено на блок‑схеми для зручнішого використання в клінічній практиціНастанови призначені для професіоналів (лікарів, дієтологів, нутриціологів та медичних сестер), які працюють з пацієнтами з хронічними захворюваннями печінки. Загалом представлено 103 твердження та рекомендації з короткими коментарями щодо харчового та метаболічного ведення пацієнтів з: 1) гострою печінковою недостатністю, 2) алкогольним стеатогепатитом, 3) неалкогольною жировою хворобою печінки, 4) цирозом печінки, 5) після операції/трансплантації печінки. Рекомендаціям, пов’язаним із захворюванням, передують загальні рекомендації щодо діагностики стану харчування пацієнтів із захворюваннями печінки та ускладнень, пов’язаних з лікувальним харчуваннямThe Practical guideline is based on the current scientific ESPEN guideline on Clinical Nutrition in Liver Disease (Plauth M., Bernal W., Dasarathy S., Merli M., Plank L. D., Schütz T., Bischoff S. C. ESPEN guideline on clinical nutrition in liver disease // Clin Nutr. — 2019. — 38. — Р. 485—521). It has been shortened and transformed into flow charts for easier use in clinical practiceThe guideline is dedicated to all professionals including physicians, dieticians, nutritionists and nurses working with patients with chronic liver disease. A total of 103 statements and recommendations are presented with short commentaries for the nutritional and metabolic management of patients with (i) acute liver failure, (ii) alcoholic steatohepatitis, (iii) non-alcoholic fatty liver disease, (iv) liver cirrhosis, and (v) liver surgery/transplantation. The disease-related recommendations are preceded by general recommendations on the diagnostics of nutritional status in liver patients and on liver complications associated with medical nutrition. This practical guideline gives guidance to health care providers involved in the management of liver disease to offer optimal nutritional care
Дод.точки доступу:
Bischoff, S. C.
Bernal, W.
Dasarathy, S.
Merli, M.
Plank, L.  D.
Schütz, T.
Plauth, M.
Скрипник, І.
Швец, О.