Форма документа : Стаття із журналу Шифр видання : Автор(и) : Gorbachenko V. A., Kruchenko Zh. O., Lukyanetz E. A. Назва : Effect of avandamet on conditioned food reflex in rats of different age groups Місце публікування : Фізіологічний журнал. - К., 2020. - Том 66, N 6. - С. 41-48 (Шифр ФУ6/2020/66/6) MeSH-головна: АЛЬЦГЕЙМЕРА БОЛЕЗНЬ -- ALZHEIMER DISEASE ГИПОГЛИКЕМИЧЕСКИЕ СРЕДСТВА -- HYPOGLYCEMIC AGENTS НЕРВНАЯ СИСТЕМА ЦЕНТРАЛЬНАЯ -- CENTRAL NERVOUS SYSTEM УСЛОВНЫЙ РЕФЛЕКС КЛАССИЧЕСКИЙ -- CONDITIONING, CLASSICAL ПОВЕДЕНИЕ ЖИВОТНЫХ -- BEHAVIOR, ANIMAL ЭКСПЕРИМЕНТЫ НА ЖИВОТНЫХ -- ANIMAL EXPERIMENTATION КРЫСЫ -- RATS Анотація: Поширеність хвороби Альцгеймера (ХА) зростає за відсутності дійсно ефективних методів лікування. Нещодавно виявлений причинно-наслідковий зв’язок між ХА та цукровим діабетом 2-го типу (ЦДТ2, неінсулінозалежний цукровий діабет) свідчить про те, що підвищення стійкості до інсулінових рецепторів може вплинути на старіння мозку та призвести до ХА. В наших експериментах було протестовано авандамет, протидіабетичний препарат, що застосовується для лікування ЦДТ2, на часові параметри умовного харчового рефлексу у щурів. Вимірювались окремі компоненти сенсомоторної реакції (СМР) щурів, які відображають функціональний стан ЦНС. Важливо, що росиглітазон є основним компонентом авандамету. Він діє через активацію гама-рецепторів, що активуються проліфераторами пероксисом. Наші результати показали, що цей препарат впливає на роботу мозку як молодих, так і старих щурів. Виявилось, що авандамет впливає на ЦНС щурів, підвищуючи їх збудливість. Враховуючи отримані результати з точки зору ХА, часовий параметр, який помітно змінився у старих щурів, відповідав за аналіз ситуації та швидкість дії. Під впливом авандамету старі щури стали більш спритними і мали підвищену рухову активність, а також збільшився їх успіх у виконанні умовного рефлексу. Таким чином, цей препарат та його активний компонент росиглітазон можуть бути перспективними для тестування при лікуванні ХА. Дод.точки доступу: Kruchenko, Zh. O. Lukyanetz, E. A. |