Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Одинцова В. М., Кокітко В. І., Корнієвська В. Г., Корнієвський Ю. І., Карпун Є. О.
Назва : Хромато-мас-спектроскопія настойок із надземної частини валеріани лікарської
Місце публікування : Актуал. питання фармац. і мед. науки та практики. - Запоріжжя, 2021. - Том 14, N 1. - С. 29-38 (Шифр АУ40/2021/14/1)
MeSH-головна: ВАЛЕРИАНА -- VALERIAN
РАСТЕНИЯ КОМПОНЕНТЫ НАДЗЕМНЫЕ -- PLANT COMPONENTS, AERIAL
ХРОМАТОГРАФИЯ ГАЗОВАЯ МАСС-СПЕКТРОМЕТРИЯ -- GAS CHROMATOGRAPHY-MASS SPECTROMETRY
Анотація: Офіцинальною лікарською рослинною сировиною є підземні органи – валеріани корені (Vаlеrіаnае radix). У збірному циклі Valeriana officinalis L. s.l. виявили понад 1000 сполук, із них ідентифікували не менше ніж 500 природних речовин органічного та неорганічного походження: вуглеводи, амінокислоти, ліпіди, вітаміни, ферменти, фенольні сполуки, ефірну олію, іридоїди, алкалоїди, стероїди. Надземна частина валеріани – джерело різноманітних флавоноїдів, що характеризуються вираженими антиоксидантними властивостями та специфічною фармакотерапевтичною активністю. Мета роботи – за допомогою газової хроматографії визначити компонентний склад настойок валеріани, виготовлених із надземної частини V. tuberosa L., V. stolonifera Czern (Канцерівська балка, Запорізька обл., Україна) та V. officinalis L. (м. Лодзь, м. Бидгощ, Польща). Матеріали та методи. Для експериментальних досліджень обрали зразки настойки з надземної частини дикорослих видів V. tuberosa L., V. stolonifera Czern (Канцерівська балка, м. Запоріжжя, Україна) та V. officinalis L. (дослідне поле медичного університету, м. Лодзь, паркова зона м. Бидгощ, Польща) за традиційною виробничою рецептурою виготовлення настойок (1 : 5). Компонентний склад настойок валеріани досліджували за допомогою газового хроматографа 7890B із мас-спектрометричним детектором 5977B. Результати. За допомогою хромато-мас-спектрометрії в настойках валеріани ідентифікували компонентний склад: у настойці з надземної частини V. officinalis м. Лодзь (Польща) визначили 54 компоненти, з V. tuberosa – 50, V. stolonifera – 46, V. officinalis м. Бидгощ (Польща) – 30. Під час аналізу хроматограм чотирьох настойок валеріани ідентифікували 118 компонентів, п’ять із них наявні в усіх настойках, що досліджували, 12 компонентів виявили у трьох настойках, 22 компоненти – у двох настойках. Відзначимо, що 10 сполук у настойках визначені у великій кількості, їхній вміст становить 10,91–30,02 %. Висновки. Аналізуючи дані газової хроматографії, з’ясували: настойки валеріани відрізняються і за кількісним, і за якісним складом. Із надземної частини Valeriana officinalis, яка заготовлена у м. Лодзь і м. Бидгощ (Польща), збігаються 17 компонентів. У настойках, виготовлених із трави, що заготовлена в Україні, збігаються 10 компонентів. Найбільший вміст у всіх чотирьох настойках за площами піків та часом утримання встановлений для butanoic acid, 3-methyl – від 4,01 % до 16,78 %; 9,12,15-octadecatrienoic acid, ethyl ester, (Z,Z,Z)- – від 0,47 % до 7,09 %; dihydroxyacetone – від 0,37 % до 5,69 %, quinic acid – від 0,30 % до 4,66 %. У трьох настойках ідентифікували cyclododecane, 1,5,9-tris(acetoxy)-, вміст якого становив 30,56–14,56 %. Результати дослідження підтверджують доцільність використання надземної частини Valeriana officinalis як сировини з великим виходом товарної маси, різноманітним вмістом біологічно активних речовин для наступних фармакогностичних досліджень для створення нових лікарських засобів і фітопрепаратів.
Дод.точки доступу:
Одинцова, В. М.
Кокітко, В. І.
Корнієвська, В. Г.
Корнієвський, Ю. І.
Карпун, Є. О.