Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Маркін О. М., Криворучко О. В.
Назва : Визначення фенольних сполук у горобини плодах
Паралельн. назви :The determination of phenolic compounds in fruit of Sorbus aucuparia
Місце публікування : Медична та клінічна хімія. - Тернопіль, 2020. - Том 22, N 3. - С. 68-73 (Шифр МУ92/2020/22/3)
MeSH-головна: РЯБИНА -- SORBUS
ФЕНОЛЫ -- PHENOLS
ПОЛИФЕНОЛЫ -- POLYPHENOLS
СТАНДАРТЫ КОНТРОЛЬНЫЕ -- REFERENCE STANDARDS
КОФЕЙНЫЕ КИСЛОТЫ -- CAFFEIC ACIDS
Анотація: Горобина звичайна (Sorbus aucuparia L.) з родини розові (Rosaceae) широко розповсюджена в Україні як цінна плодова, лікарська і декоративна рослина. Основними біологічно активними речовинами горобини плодів є фенольні сполуки, органічні кислоти, вуглеводи, вітаміни і терпеноїди, які зумовлюють їх сечогінну, жовчогінну, антиоксидантну, протизапальну, кровоспинну дії. Якість горобини плодів регламентується вимогами статті “Плоди горобини” ДФ СРСР ХІ видання, проте її розділи потребують гармонізації із сучасними вимогами ДФУ та ЄФMountain ash (Sorbus aucuparia L.) of the Rose family (Rosaceae) is widespread in Ukraine as a valuable fruit, medicinal and ornamental plant. The main biologically active substances of fruit of Mountain ash are phenolic compounds, organic acids, carbohydrates, vitamins and terpenoids, which determine their diuretic, choleretic, antioxidant, anti-inflammatory, hemostatic actions. The quality of fruit of Sorbus aucuparia is regulated by the requirements of article “Fructus Sorbi” by the 11th Edition of USSR Pharmacopoeia, however, sections of the article need to be harmonized with the modern requirements of State Pharmacopoeia of Ukraine and European Pharmacopoeia
Дод.точки доступу:
Криворучко, О. В.