Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Maslov O. Yu., Kolisnyk S. V., Komisarenko M. А., Altukhov A. A., Dynnyk K. V., Stepanenko V. I.
Назва : Study and evaluation antioxidant activity of dietary supplements with green tea extract
Місце публікування : Актуал. питання фармац. і мед. науки та практики. - Запоріжжя, 2021. - Том 14, N 2. - С. 215-219 (Шифр АУ40/2021/14/2)
MeSH-головна: ЧАЙ -- TEA
ПОТЕНЦИОМЕТРИЯ -- POTENTIOMETRY
КАТЕХИН -- CATECHIN
Анотація: Мета роботи – визначення та оцінювання антиоксидантної активності дієтичних добавок з екстрактом зеленого чаю, а також уведення умовних позначень рівня антиоксидантної активності. Матеріали та методи. Об’єкт дослідження – дієтичні добавки різних виробників: «Екстракт зеленого чаю» Natural Sources, США (ДД1), «Екстракт зеленого чаю» Еліт-Фарм, Україна (ДД2) та «Зелений чай» Фармаком, Україна (ДД3). Потенціометричні вимірювання виконали на pH-метрі Hanna 2550 (ФРН) із комбінованим платиновим електродом EZDO 5010. Епіґалокатехін-3-О-галлат ?98,0 % (Sigma Aldrich), K3[Fe(CN)6], K4[Fe(CN)6], NaHPO4, KH2PO4 мали кваліфікацію х. ч. Результати. Встановлено, що величина антиоксидантної активності ДД1 становить 36,51 ммоль/таб., ДД2 – 29,78 ммоль/таб., ДД3 – 16,67 ммоль/таб. ДД1 мав найвище значення антиоксидантної активності, що корелювало з вмістом катехінів (r2 = 0,9314). Згідно з умовними позначеннями антиоксидантної активності, які запропонували, дієтичні добавки ДД1 і ДД2 відповідали низькому рівню, а ДД3 – дуже низькому рівню антиоксидантної активності. Висновки. Встановили, що досліджені дієтичні добавки з екстрактом зеленого чаю мають антиоксидантну активність, що корелює з вмістом катехінів.
Дод.точки доступу:
Maslov, O. Yu.
Kolisnyk, S. V.
Komisarenko, M. А.
Altukhov, A. A.
Dynnyk, K. V.
Stepanenko, V. I.