Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Nogina T. M., Khomenko L. A., Pidgorskyi V. S., Kharkhota M. A.
Назва : Fatty acid composition of Rhodococcus aetherivorans cells during phenol assimilation
Місце публікування : Мікробіологічний журнал. - К., 2021. - Том 83, N 4. - С. 15-23 (Шифр МУ14/2021/83/4)
MeSH-головна: ЖИРНЫЕ КИСЛОТЫ -- FATTY ACIDS
ФЕНОЛ -- PHENOL
ПАЛЬМИТИНОВАЯ КИСЛОТА -- PALMITIC ACID
RHODOCOCCUS -- RHODOCOCCUS
Анотація: Здатність мікроорганізмів виживати в несприятливих умовах і зберігати свою біодеструктивну активність, в основному, пов’язана зі змінами у складі їх клітинних ліпідів. Одним з факторів негативного впливу на клітини може бути їх взаємодія з нафтовими вуглеводнями, особливо з моноароматичними речовинами, які навіть в невеликих кількостях токсичні для мікроорганізмів. Мета. Дослідити зміни у жирнокислотному складі клітин штаму Rhodococcus aetherivorans UCM Ac-602 при деградації фенолу. Методи. Культивування штаму проводили в рідкому мінеральному середовищі з фенолом (0.75, 1.0 та 1.5 г/л) як єдиним джерелом вуглецю та енергії. Клітини, вирощені на середовищі з н-гексадеканом (7.5 г/л) та глюкозою (5.0 г/л), використовували як контролі. Метилові ефіри жирних кислот отримували гідролізом клітин в 5 % розчині ацетилхлориду в метанолі з наступною екстракцією сумішшю ефір-гексан. Ідентифікацію метилових ефірів проводили за допомогою хромато-мас-спектрометричної системи Agilent 6800N/5973 inert (Agilent Technologies, US). Вміст жирних кислот визначали за допомогою програмного забезпечення AgilentChemStation. Висновки. Значне збільшення співвідношення між нерозгалуженими насиченими та ненасиченими жирними кислотами в клітинах штаму R. aetherivorans УКМ Ас-602 при рості на фенолі і н-гексадекані порівняно з клітинами, вирощеними на глюкозі, а також збільшення кількості метилрозгалуженої (10-Me-C[[d]]18:0[[/d]]) кислоти в клітинах, що виросли на фенолі, свідчить про можливу участь цих жирних кислот у адаптації штаму до засвоєння токсичних речовин.
Дод.точки доступу:
Nogina, T. M.
Khomenko, L. A.
Pidgorskyi, V. S.
Kharkhota, M. A.