Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Мазур А. П.
Назва : Парентеральне харчування в періопераційнму періоді. Чи можлива стандартизація?
Місце публікування : Клінічна хірургія. - Київ, 2021. - Том 88, N 3/4. - С. 99-103 (Шифр КУ5/2021/88/3/4)
Примітки : Бібліогр. наприкінці ст.
MeSH-головна: ПИТАНИЕ ПАРЕНТЕРАЛЬНОЕ -- PARENTERAL NUTRITION
ПЕРИОПЕРАЦИОННЫЙ ПЕРИОД -- PERIOPERATIVE PERIOD
Анотація: Дієтотерапія залишається важливим фактором у лікуванні тяжкохворих. У 60% пацієнтів, які потребували невідкладного оперативного втручання, було діагностовано неспецифічне недоїдання (гіпотрофія). Саме гіпотрофія є вагомим предиктором як летальності, так і ускладнені,. Серед пацієнтів із сепсисом недоїдання також впливало на 28-дснну смертність [ 1 ]. З метою покращення якості медичної допомоги було здійснено заходи на декількох організаційних рівнях. Наприклад, Європейська рада сформувала в 2003 р. резолюцію щодо лікарняного харчування та харчової терапії (Resolution RcsAP(2003)3 on food and nutritional care in hospitals). Наголошено на важливості використання чинних настанов у повсякденній клінічній практиці