Форма документа : Стаття із журналу Шифр видання : Автор(и) : Харченко О. О., Гуліч М. П., Ященко О. В., Моісеєнко І. Є., Любарська Л. С. Назва : Визначення гістаміну у рибі та рибопродуктах: валідація фотометричного методу Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - Київ, 2021. - N 4. - С. 58-62 (Шифр ДУ9/2021/4) MeSH-головна: ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ КАЧЕСТВО -- FOOD QUALITY РЫБНЫЕ ПРОДУКТЫ -- FISH PRODUCTS ФОТОМЕТРИЯ -- PHOTOMETRY ГИСТАМИН -- HISTAMINE Анотація: За результатами проведення валідації обґрунтовано та експериментально доведено, що фотометрична методика кількісного визначення гістаміну може бути коректно відтворена і придатна для контролю якості вимірювань. Найбільш прийнятні результати отримано для концентрацій гістаміну в діапазоні від (50,0 ± 0,1) мг/кг до (200,0 ± 0,05) мг/кг. Для менших концентрацій гістаміну характерний більший відсоток сумарної невизначеності, хоча вона також знаходиться в межах допустимих значень. Оцінка отриманих валідаційних характеристик свідчить, що дана методика може використовуватись для кількісного визначення вмісту гістаміну у рибі та рибних продуктах і не поступається за точністю та правильністю методам високоефективної рідинної хроматографії.По результатам проведения валидации доказано, что фотометрическая методика количественного определения гистамина может быть корректно воспроизведена и пригодна для контроля качества измерений. Наиболее приемлемые результаты получены для концентраций гистамина в диапазоне от (50,0±0,1) мг/кг до (200,0±0,05) мг/кг. Для меньших концентраций гистамина характерен больший процент суммарной неопределенности, хотя она находится в пределах допустимых значений. Оценка полученных валидационных характеристик свидетельствует, что данная методика может использоваться для количественного определения содержания гистамина в рыбе и рыбных продуктах и ??не уступает по точности и правильности методам высокоэффективной жидкостной хроматографии. Дод.точки доступу: Харченко, О. О. Гуліч, М. П. Ященко, О. В. Моісеєнко, І. Є. Любарська, Л. С. |