Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Яструб А. М., Омельчук С. Т.
Назва : Гігієнічне регламентування безпечного застосування комбінованих пестицидів у системі захисту яблуневих насаджень від шкідників, хвороб і бур’янів
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - Київ, 2022. - N 1. - С. 53-60 (Шифр ДУ9/2022/1)
MeSH-головна: ПЕСТИЦИДЫ -- PESTICIDES
Анотація: У роботі використано методи аналітичного дослідження асортименту діючих речовин пестицидів, які зареєстровані та використовуються в Україні у сучасних системах захисту яблуневого саду, за функціональним призначенням (гербіциди, інсектициди, акарициди, фунгіциди); нормативні документи національного законодавства з гігієнічного регламентування пестицидів та методичних підходів до оцінки комбінованого впливу сумішей пестицидів у харчових продуктах. За результатами проведеного аналізу залишкових кількостей діючих речовин пестицидів в яблуках зроблено висновок про низький рівень короткострокового (гострого) ризику на здоров’я споживачів. Тим не менш, неможливо ігнорувати факт присутності у харчових продуктах кількох пестицидів з однаковим механізмом біологічної дії, тобто можливості їхнього адитивного чи синергічного ефекту на здоров’я. Подальші дослідження необхідно спрямувати на оцінку експозиції та виявлення небезпеки для здоров’я споживачів від комбінованого впливу пестицидів, які застосовуються на овочевих та зернових культурах, за створеними групами речовин зі спільним способом/механізмом дії.В работе использованы методы аналитического исследования ассортимента действующих веществ пестицидов, зарегистрированных и используемых в Украине в современных системах защиты яблоневого сада, по функциональному назначению (гербициды, инсектициды, акарициды, фунгициды); нормативные документы национального законодательства по гигиеническому регламентированию пестицидов и методические подходы к оценке комбинированного влияния смесей пестицидов в пищевых продуктах. По результатам проведенного анализа остаточных количеств действующих веществ пестицидов в яблоках сделан вывод о низком уровне краткосрочного (острого) риска для здоровья потребителей. Тем не менее, невозможно игнорировать факт присутствия в пищевых продуктах нескольких пестицидов с одинаковым механизмом биологического действия, а значит и возможности их аддитивного или синергического эффекта на здоровье. Дальнейшие исследования необходимо направить на оценку экспозиции и выявление опасности для здоровья потребителей от комбинированного влияния пестицидов, применяемых на овощных и зерновых культурах, по созданным группам веществ с общим способом/механизмом действия.
Дод.точки доступу:
Омельчук, С. Т.