Форма документа : Стаття із журналу Шифр видання : Автор(и) : Steshenko Ya. M., Mazulin O. V. Назва : Study by GC-MS method of Thymus x citriodorus (Pers.) Schreb. var. "Silver Queen" extracts component composition Місце публікування : Актуальні питання фармацевтичної і медичної науки та практики. - Запоріжжя, 2022. - Т. 15, N 1. - С. 46-51 (Шифр АУ40/2022/15/1) MeSH-головна: ТИМЬЯН -- THYMUS PLANT ХРОМАТОГРАФИЯ ГАЗОВАЯ МАСС-СПЕКТРОМЕТРИЯ -- GAS CHROMATOGRAPHY-MASS SPECTROMETRY ОЛЕИНОВАЯ КИСЛОТА -- OLEIC ACID ТИМОЛ -- THYMOL РАСТЕНИЯ ЛЕКАРСТВЕННЫЕ -- PLANTS, MEDICINAL Анотація: Рід Thymus L. (Чебрець) доволі поширений в Україні, екстракти з цієї трави входять до складу багатьох ефективних фітопрепаратів, що широко використовують в сучасній медицині. Нині відомий вид роду Thymus L. чебрець лимоннозапашний (Thymus х citriodorus (Pers.) Schreb. var. "Silver Queen") є недостатньо досліджений, але перспективний з погляду достатньої сировинної бази для заготівлі рослинної сировини. Тому визначення методом ГХ-МС (газової хроматографії-мас-спектрометрії) компонентного складу екстракту з трави рослини є актуальним і доцільним. Мета роботи – методом ГХ-МС визначити компонентний склад і кількісний вміст летких сполук у спиртових екстрактах (1:10) із трави чебрецю лимоннозапашного флори України. Матеріали та методи. Для експериментальних досліджень використовували спиртові екстракти трави чебрецю лимоннозапашного (1:10), що заготували в різних регіонах України. Компонентний склад досліджено методом ГХ-МС на пристрої Agilent 7890B із мас-спектрометричним детектором 5977B. Результати. За допомогою методу ГХ-МС ідентифікували 63 сполуки. Не ідентифікували 2 сполуки. Відзначимо, що 5 біологічно активних сполук наявні в концентраціях понад 5 %: олеїнова кислота (10,35 ± 1,42 %), каріофілен оксид (9,62 ± 0,97 %), матрикарин (7,59 ± 0,86 %), транс-цитраль (6,35 ± 0,75 %), ?-бісаболен (6,15 ± 0,75 %), тимол (5,46 ± 0,70 %). Висновки. На підставі даних ГХ-МС методу встановили, що трава чебрецю лимоннозапашного – перспективний об’єкт для подальшого фітохімічного дослідження. Дод.точки доступу: Mazulin, O. V. |