Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Цимбала Е. М., Воронич-Семченко Н. М.
Назва : Зміни білкової та ліпідної пероксидації в органах гепатопанкреатобіліарної системи, ферментативних антиоксидантів у щурів за умов перебування на дієтах з надмірним вмістом вуглеводів або жирів [Електронний ресурс]
Паралельн. назви :Changes in protein and lipid peroxidation in organs of hepatopancreatobiliary system, enzymatic antioxidants in rats under the conditions of diets with excessive carbohydrates or fats
Місце публікування : Art of Medicine. - 2022. - N 1. - С. 98-102 (Шифр АУ50/2022/1)
Форма і об'єм ресурсу: Електрон. текст. дані
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: БОЛЕЗНЬ, МОДЕЛИ НА ЖИВОТНЫХ -- DISEASE MODELS, ANIMAL
ОЖИРЕНИЕ -- OBESITY
ПЕРЕКИСНОЕ ОКИСЛЕНИЕ ЛИПИДОВ -- LIPID PEROXIDATION
ИНСУЛИНОРЕЗИСТЕНТНОСТЬ -- INSULIN RESISTANCE
ПИЩЕВАРИТЕЛЬНОЙ СИСТЕМЫ АНОМАЛИИ -- DIGESTIVE SYSTEM ABNORMALITIES
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Метою дослідження було вивчити особливості показників киснезалежних процесів та протирадикального захисту організму на тлі висококалорійної дієти в експерименті. Дослідження проводили на статевозрілих щурах-самцях, які перебували на дієтах з надмірним вмістом вуглеводів (1-ша дослідна група) і жирів (2-га дослідна група) та на стандартному харчовому раціоні віварію (контрольна група). У результаті дослідження у сироватці крові дослідних щурів спостерігали підвищений вміст продуктів окисної модифікації білків на 64,35% - у 3,3 раза (р0,05), у тканинах печінки - у 2,6-4,5 раза (р0,01) та підшлункової залози на 67,86% - у 5,6 раза (р0,05) щодо даних контрольної групи. Зміни показників ліпопероксидації були однонапрямленими. Зокрема у сироватці крові тварин, які перебували на високовуглеводній та високожировій дієтах, спостерігали зростання вмісту дієнових кон’югатів (ДК) та продуктів, які реагують на тіобарбітурову кислоту (ТБК-АП) на 72,37% - у 2,2 раза (р0,001), у тканинах печінки та підшлункової залози - збільшення рівня ТБК-АП на 44,07% - у 6,0 разів (р0,01) відповідно щодо контролю. Активація білкової та ліпідної пероксидації відбувалась за умов підвищення активності каталази у 2,5 раза (р0,05), вмісту церулоплазміну на 54,61-88,65% (р0,05), насиченості трансферину залізом на 43,5851,28% (р0,01) на тлі зниження активності супероксиддисмутази та глутатіонредуктази на 26,84-83,34% (р0,01) щодо значень у інтактних тварин. Виявлені зміни не залежали від типу дієти. Отримані порушення відображають розвиток оксидативного стресу та є фактором ризику структурної перебудови і функціональних змін органів гепатопанкреатобіліарної системиAmong the mechanisms of pathological processes development, in particular obesity, an important role belongs to the increase in the intensity of oxygen-dependent processes. It is known that the products of protein and lipid peroxidation can change the structure of the cell membrane, lead to denaturation of proteins and damage to amino acids. Accumulation of protein and lipid peroxidation products can inhibit oxidative phosphorylation and glycolysis, can cause tissue edema and worsen the course of inflammatory processes. Such changes may occur against the background of inertia or suppression of antioxidant reserves. The in-depth study of the obesity development against the background of high-carbohydrate or high-fat diets attracts attentionThe resulting disorders reflect the development of oxidative stress and are the risk factors for structural adjustments and functional changes in the hepatopancreatobiliary system organs. Activation of the processes of free radical oxidation of proteins and lipids against the background of inhibition of antioxidant enzymes can play a significant role in the development of obesity complications, especially such as hypertension, atherosclerosis, heart failure, type 2 diabetes mellitus
Дод.точки доступу:
Воронич-Семченко, Н. М.