Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Ващенюк М. І.
Назва : Глутамат натрію: про механізми впливу на різні органи та системи організму (огляд літератури)
Паралельн. назви :Sodium glutamate: mechanisms of influence on different organs and body systems (literature review)
Місце публікування : Art of Medicine. - 2023. - N 1. - С. 101-105 (Шифр АУ50/2023/1)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: ОБЗОР -- REVIEW
НАТРИЯ ГЛУТАМАТ -- SODIUM GLUTAMATE
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES
ОЖИРЕНИЕ -- OBESITY
НЕЙРОТОКСИЧЕСКИЕ СИНДРОМЫ -- NEUROTOXICITY SYNDROMES
МИОТОНИЧЕСКИЕ РАССТРОЙСТВА -- MYOTONIC DISORDERS
Анотація: У фаховій літературі все частіше порушується проблема негативного впливу глутамату натрію на структурну організацію органів, зокрема нервової, травної, імунної та інших систем. Мета. Проаналізувати дані сучасної наукової літератури щодо впливу глутамату натрію на морфо - функціональний стан органів та систем організму. Матеріали і методи. Інформація з публікацій у Google Scholar, PUBMED і Web of Science (за рекомендаціями Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analysis), виданих не більше 10 років тому. Також взято до уваги деякі давніші праці, які є фундаментальними для розуміння даної проблеми. Результати. Г лутамат натрію - харчова добавка, яка більше 100 років відома як «підсилювач смаку», у Японії є п'ятим різновидом смаку - «умамі», після кислого, гіркого, соленого та солодкого. Згідно з рекомендаціями Управління з продовольства та медикаментів США (FDA), вживання глутамату натрію не є шкідливим у безпечних дозах. У теперішній час більшість звичних продуктів харчування містять глутамат натрію. Під час вживання таких продуктів у пацієнтів не виявлено суттєвих побічних ефектів, і тому практично неможливо встановити безпечну дозу. На сьогодні немає однозначної відповіді щодо безпечності даної харчової добавки, що потребує подальшого вивчення та проведення глибокого аналізу значного об’єму літератури. Висновки. У результаті аналізу нової інформації виявлено, що глутамат-індуковані ушкодження проявляються у вигляді метаболічних та дистрофічних змін, а також порушень поведінкових реакцій. Проте питання впливу глутамату натрію на структурну організацію органів вимагає глибшого вивчення There are lots of reports about the negative impact of monosodium glutamate on the structural organization of organs, in particular, the nervous, digestive, immune and other systems in the medical literature. The hypothalamus is a part of the midbrain that receives impulses, coordinates and regulates the activity of the entire body, the gray hump is the higher vegetative center of thermoregulation and metabolism, so the study of morphological changes in the structural elements of the gray hump of the hypothalamus will make it possible to understand the cause and method of obesity correction. Although the US Food and Drug Administration (FDA) recommends that monosodium glutamate is not harmful in safe doses, and no adverse effects have been observed when monosodium glutamate is taken with food, it is virtually impossible to establish a safe dose because most common foods today contain monosodium glutamate