Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Kvit Kh. B., Kharchenko N. V., Kharchenko V. V.
Назва : Gut microbiota and nonalcoholic fatty liver disease: the imminent threat or eminent care?
Паралельн. назви :Мікробіом кишківника при неалкогольній жировій хворобі печінки – допомога чи небезпека?
Місце публікування : Клінічна та експериментальна патологія. - 2023. - Т. 22, № 1. - С. 68-75 (Шифр КУ27/2023/22/1)
Примітки : Bibliogr. at the end of the art.
MeSH-головна: КИШЕЧНИК -- INTESTINES
НЕАЛКОГОЛЬНАЯ ЖИРОВАЯ БОЛЕЗНЬ ПЕЧЕНИ -- NON-ALCOHOLIC FATTY LIVER DISEASE
Анотація: The aim of the study – to explore the gut microbiota composition and its association and correlational relationship with biochemical factors in patients with nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) compared to the patients without liver disease. Materials and methods. 154 patients with NAFLD and 83 controls were included into the study. The examination involved the biochemical parameters, ultrasound data, elastography, identifi cation of gut microbial composition by real-time PCR. Patients of both groups were matched by patients charasteristics. Results. There was higher level of Bacteroidetes in group of patients without NAFLD. Actinobacteria range and Firmicutes/Bacteroidetes index (F/B index) in patients with NAFLD was above in comparison with patients of control group. Age and BMI are the risk factors for NAFLD development. Actinobacteria in NAFLD group positively correlated with Tumor necrosis factor alpha (α), while F/B index was in strong relationship with ALT, TG, VLDL. The F/B index was in negative correlational relationship with TNF-α in group without liver injury. Conclusions. The composition of the intestinal microbiota is diff erent between group of patients with NAFLD and controls. Actinobacteria and F/B index growth could be discussed as one of the risk factor for the fatty infi ltration development in patients with NAFLD, taking to account the fact that F/B index could be associated with such infl ammation markers as ALT and TG. Simultaneously, the same microbiome phyla could be the potential prevention factor of lipid disorders in patients without liver injuryМета роботи – дослідити склад кишкової мікробіоти, її асоціацію та кореляційний зв’язок із біохімічними факторами у пацієнтів із неалкогольною жировою хворобою печінки (НАЖХП) порівняно з пацієнтами без захворювань печінки. Матеріали і методи. До дослідження залучено 154 пацієнтів із НАЖХП та 83 особи контрольної групи. Дослідження включало біохімічні показники, ультразвукове обстеження, еластографію печінки, визначеннямікробного складу кишечнику методом ПЛР у реальному часі. Групи обстежених пацієнтів були релевантними між собою. Результати. У групі пацієнтів без НАЖХП спостерігався вищий рівень групи бактерій типу Bacteroidetes. Рівень Actinobacteria та індекс Firmicutes/ Bacteroidetes (F/B індекс) у хворих на НАЖХП був вищим порівняно з пацієнтами контрольної групи. Вікта індекс маси тіла (ІМТ) визначеноякфактори ризику розвитку НАЖХП. Actinobacteria в групі пацієнтів із НАЖХП позитивно корелювали із показником TNF-α, тоді як індекс F/B впливав на зростання аланінамінотрансферази (АЛТ), тригліцеридів (ТГ), ліпопротеїдів дуже низької щільності (ЛПДНЩ). У пацієнтів групи контролю F/B index негативно корелював із TNF-α. Висновки. Склад мікробіому кишечника відрізнявся у пацієнтів з НАЖХП та групи контролю. Зростання Actinobacteria та індексу Firmicutes/ Bacteroidetes (F/B) можна розглядати як один із факторів прогресування розвитку стеатогепатиту упацієнтів ізНАЖХП, враховуючитой факт,щоіндекс F/Bбувпов’язанийізтакими маркерами печінкового запалення, як АЛТ і ТГ, а Actinobacteria зі зростанням TNF-α. Водночас той самий тип бактерій (Actinobacteria та F/B індекс) у пацієнтів без жирової інфільтрації печінки позитивно корелював зі зниженням рівня проатерогенного показника аро-В та підвищенням захисного маркера аро-А1, що може запобігати розвитку метаболічних та ліпідних порушень, які призводять до виникнення жирової інфільтрації печінки
Дод.точки доступу:
Kharchenko, N. V.
Kharchenko, V. V.