Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Bevzо V. V.
Назва : Effect of long-term administration of monosodium glutamate on body weight of rats and some indices of lipid metabolism
Паралельн. назви :Вплив тривалого введення глутамату натрію на масу тіла щурів та деякі показники обміну ліпідів
Місце публікування : Клінічна та експериментальна патологія. - 2024. - Т. 23, № 1. - С. 49-52 (Шифр КУ27/2024/23/1)
Примітки : Bibliogr. at the end of the art.
MeSH-головна: МОДЕЛИ НА ЖИВОТНЫХ -- MODELS, ANIMAL
ЛИПИДНОГО МЕТАБОЛИЗМА РАССТРОЙСТВА -- LIPID METABOLISM DISORDERS
НАТРИЯ ГЛУТАМАТ -- SODIUM GLUTAMATE
ВЕСА ТЕЛА УВЕЛИЧЕНИЕ -- WEIGHT GAIN
РИСКА ОЦЕНКА -- RISK ASSESSMENT
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Monosodium glutamate (MSG) is a worldwide used flavor enhancer. Supplemental glutamate may impact physiological functions. The aim of this study was to document the metabolic and physiological consequences of supplementation with 2% MSG (w/w) in rats. After 15 days-supplementation and following the ingestion of a test meal containing 2% MSG, glutamic acid accumulated for 5h in the stomach and for 1h in the small intestine. This coincided with a significant decrease of intestinal glutaminase activity, a marked specific increase in plasma glutamine concentration and a transient increase of plasma insulin concentration. MSG after chronic or acute supplementation had no effect on food intake, body weight, adipose tissue masses, gastric emptying rate, incorporation of dietary nitrogen in gastrointestinal and other tissues, and protein synthesis in intestinal mucosa, liver and muscles. The only significant effects of chronic supplementation were a slightly diminished gastrocnemius muscle mass, increased protein mass in intestinal mucosa and decreased protein synthesis in stomach. It is concluded that MSG chronic supplementation promotes glutamine synthesis in the body but has little effect on the physiological functions examinedГлутамат натрію, широко відомий як підсилювач смаку, який використову ється в багатьох оброблених харчових продуктах. При цьому' допустимі норми можуть бути значно перевищені. Продовжуються дебати та дослідження щодо потенційного впливу' глутамату натрію на здоров ’я, особливо його зв ’язок з ожирінням та пору шеннями обміну речовин. Мета роботи - вивчити вплив 30-денного введення глутамату натрію в дозі 30мг/ кг маси тіла на рівень глюкози, тригліцеридів та загального холестерину в крові щурів, а також його потенційну роль у розвитку' ожиріння. Матеріали і методи. Дослідження впливу глутамату натрію проводили на 3-місячних щурах, що отримували 3 %-й водний розчин per os щоденно по 1 мл в розрахунку ЗО мг/кг маси тіла протягам 30 днів. Контрольна гру па отримувала стандартний раціон без добавок глутамату натрію. Результати. Встановлено, що через 1 місяць у щурів, які отримували глутамат натрію, маса тіла була більшою порівняно з контролем на 11,5 %, а довжина тіла-меншою на 6,8 %. Антропометричні показники використовували для визначення індексу маси тіла щурів, що опосередковано може свідчити про розвиток ожиріння. У щурів дослідної групи цей показник збільшився на 28 % порівняно з контролем. У крові тварин, яким перорально вводили глутамат натрію протягом 30 днів, реєстру вали зростання вмісту глюкози на 75 %, тригліцеридів - на 60 %, загального холестерину - на 25 % порівняно з тваринами контрольної групи. Висновки, 30-денне введення глутамату натрію в дозі 30 мг/кг маси тіла призводить до несприятливого впливу на рівні глюкози, тригліцеридів і загального холестерину в сироватці крові 3-місячних щурів. Встановлені зміни індексу маси тіла тварин вказують на потенційну роль глутамату натрію у розвитку ожиріння. Отримані результати свідчать про небезпечність тривалого вживання харчової добавки глутамату натрію, особливо в молодому віці