Гужвинська, С. О. Визначення антагоністичних та адгезивних властивостей лактобактерій та біфідобактерій [Текст] / С. О. Гужвинська, А. П. Палій> // Мікробіологічний журнал. - 2018. - Том 80, N 1. - С. 36-44 MeSH-главная: ЛАКТОБАЦИЛЛЫ -- LACTOBACILLUS (химия) БИФИДОБАКТЕРИИ -- BIFIDOBACTERIUM (химия) ПРОБИОТИКИ -- PROBIOTICS (фармакокинетика) IN VITRO МЕТОДЫ -- IN VITRO TECHNIQUES (методы) ЖИВОТНЫЕ -- ANIMALS ПТИЦЫ -- BIRDS Аннотация: Мета. Вивчити антагоністичні та адгезивні властивості штамів лактобактерій і біфідобактерій та відібрати перспективні мікроорганізми для виготовлення пробіотика для тварин та птиці. Методи. Об’єктом досліджень було 8 штамів лактобацил та 7 штамів біфідобактерій, які зберігаються у Національному науковому центрі «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини». Антагоністичну активність лактобактерій та біфідобактерій визначати за методом відстроченого антагонізму. Адгезивні властивості мікроорганізмів визначали in vitro з використанням еритроцитів барана. Активність кислотоутворення досліджували в знежиреному молоці через 14 годин культивування. Результати. З 15 досліджених штамів було відібрано штами Lactbacillus plantarum 7, L. plantarum 22, L. casei 27, L. plantarum 7-317, Bifidobacterium adolescentis 17-316 та В. adolescentis 3, які проявили найбільшу антагоністичну активність щодо умовно-патогенних мікроорганізмів: Escherichia соlі К 99, Staphylococcus epidermidis М, S. aureus 209, Salmonella dublin 12, Pseudomonas aeruginosa 34/2. Індекси адгезивності досліджуваних культур коливалися від 1,8 ± 0,5 до 6,7 ± 1,6. Активність кислотоутворення в молоці складала від 60° до 160 Т у лактобактерій і від 64 до 140 Т у штамів біфідобактерій. Висновки. В результаті послідовного відбору за антагоністичними і адгезивними властивостями відібрано штами L. plantarum 7, L. casei 27, L. plantarum 7-317, В. adolescentis 17 та В. adolescentis 17-316, які c перспективними для розробки на їх основі вітчизняного пробіотика для тварин та птиці. Доп.точки доступа: Палій, А. П. Свободных экз. нет |