Вплив продукту з чорниці на метаболічний профіль у хворих на цукровий діабет 2-го типу [] = Effect of products from blackberry on metabolic profile in patients with type 2 diabetes / М. С. Романенко [та ін.] // Ендокринологія. - 2018. - Т. 23, № 3. - С. 219-225. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-главная:
МЕТАБОЛИЧЕСКИЙ СИНДРОМ X -- METABOLIC SYNDROME X (иммунология, лекарственная терапия, метаболизм)
ДИАБЕТ САХАРНЫЙ, ТИП 2 -- DIABETES MELLITUS, TYPE 2 (иммунология, лекарственная терапия, метаболизм)
ТЕЛА МАССЫ ИНДЕКС -- BODY MASS INDEX
ПАРНЫЙ СРАВНИТЕЛЬНЫЙ АНАЛИЗ -- MATCHED-PAIR ANALYSIS
ЧЕРНИКА -- HUCKLEBERRY PLANT (действие лекарственных препаратов, метаболизм)
ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ -- DOSAGE FORMS (стандарты)
БИОПРЕПАРАТЫ -- BIOLOGICAL PRODUCTS (прием и дозировка, терапевтическое применение)
Аннотация: Мета — оцінити вплив чорничної пасти Liqberry на метаболічний профіль у людей середнього віку з метаболічним синдромом (МС) і цукровим діабетом 2-го типу (ЦД2). Матеріали та методи. Обстежено 35 хворих із МС і ЦД2 (25 жінок і 10 чоловіків) віком 45-59 років. Пацієнти основної групи (17 осіб) додатково до цукрознижувальних препаратів отримували чорничну пасту (Liqberry, Україна) у дозі 0,5 г/кг маси тіла на добу протягом трьох місяців. Хворі контрольної групи (18 осіб) продовжували приймання лише раніше призначених препаратів. Вивчали антропометричні характеристики, показники складу тіла, ліпідного та вуглеводного обміну.
Результати. На тлі вживання пасти у хворих вірогідно знизилася маса тіла з 90,5 (85,0;104,0) кг до 87,9 (85,4;101,8) кг (р=0,03) і, відповідно, ІМТ (р=0,03). Крім того, у них вірогідно зменшився обвід стегон зі 111 (105;118) см до 108 (102;118) см (р=0,07). Позитивний вплив на ліпідний обмін виявлено в збільшенні рівня ХС ЛПВЩ (р=0,04). Про збільшення чутливості тканин до інсуліну на тлі вживання пасти свідчить зниження рівня інсуліну з 9,8 (6,3;11,6) мкМО/мл до 6,0 (5,0;10,2) мкМО/мл (р=0,03) та індексу HOMA з 3,2 (2,1;4,0) до 2,3 (1,7;3,4) (р=0,04). У контрольній групі, навпаки, маса тіла та ІМТ наприкінці періоду дослідження збільшилися (р=0,01), підвищився рівень вісцерального жиру (р=0,04). Крім того, у контрольній групі збільшився індекс НOMA з 2,1 (1,7;2,4) до 3,3 (1,5;4,5) (p=0,03), що пов’язано з підвищенням рівня інсуліну. Висновки. Додаткове вживання чорничної пасти поліпшувало показники метаболічного профілю у хворих із метаболічним синдромом і цукровим діабетом 2-го типу, у тому числі сприяло зменшенню маси тіла та інсулінорезистентності
Abstract. Aim is to evaluate the effect of blueberry paste on metabolic profile of middle-aged patents with metabolic syndrome and type 2 diabetes. Materials and methods. 35 patients with metabolic syndrome (MS) and type 2 diabetes (25 women and 10 men) aged 45-59 ears were included into the study. The main group of 17 patients received blueberry paste (Liqberry, Ukraine) at a dose of 0.5 g/kg/body weight per day for three months additionally to pharmacotherapy for type 2 diabetes. Control group (18 patients) received only pharmacotherapy for type 2 diabetes. Anthropometric characteristics, indices of body composition, lipid and glucose profiles were measured. Results. A significant weight lost from 90.5 (85.0;104.0) kg to 87.9 (85.4;101.8) kg (p=0.03), and a decrease in BMI, p=0.03, respectively was revealed in patients against the background of paste application. Additionally, a significant decrease in hip circumference from 111 (105;118) cm to 108 (102;118) cm, p=0.07 was noted. A positive effect on lipid metabolism was expressed by increased HDL cholesterol levels (p=0.04). The decrease in insulin level from 9.8 (6.3;11.6) to 6.0 (5.0;10.2) μkU/ml (p=0.03) and in HOMA-IR from 3.2 (2.1;4.0) to 2.3 (1.7;3.4) (p=0.04) demonstrate an improvement of insulin sensitivity in patients taking bilberry paste. On the contrary, the body weight and BMI were increased (p=0.01) at the end of the study period and visceral fat level was also increased (p=0.04) in the control group. Moreover, HOMA-IR increased from 2.1 (1.7;2.4) to 3.3 (1.5;4.5), p=0.03, due to insulin level rise in control group. Conclusions. Indices of metabolic profile in patients with metabolic syndrome and type II diabetes, including reduction of body weight and insulin resistance, were improved by additional bilberry paste supplementation
Доп.точки доступа:
Романенко, М. С.
Гавалко, Ю. В.
Синєок, Л. Л.
Шаповал, І. М.
Коруля, І. А.

Свободных экз. нет