Ткач, С. М.
    Факторы риска и протекции при воспалительных заболеваниях кишечника [Текст] = The factors of risk and protection at inflammatory bowel diseases / С. М. Ткач, А. Э. Дорофеев // Сучасна гастроентерологія. - 2019. - № 6. - С. 37-43. - Библиогр. в конце ст.


MeSH-главная:
КИШЕЧНИКА ВОСПАЛИТЕЛЬНЫЕ БОЛЕЗНИ -- INFLAMMATORY BOWEL DISEASES (лекарственная терапия)
ФАКТОРЫ РИСКА -- RISK FACTORS
ЭПИДЕМИОЛОГИЧЕСКИЕ ИССЛЕДОВАНИЯ -- EPIDEMIOLOGIC STUDIES
ПРОФИЛАКТИЧЕСКАЯ МЕДИЦИНА -- PREVENTIVE MEDICINE (методы, тенденции)
Аннотация: Изучен 71 фактор риска и профилактики развития воспалительных заболеваний кишечника (ВЗК), неспецифического язвенного колита (НЯК) и болезни Крона (БК), включая образ жизни, гигиенические условия, хирургические операции, воздействие лекарств, диеты, нутриентов, микроорганизмов и прививок. Среди них выявлено 9 факторов риска (курение (БК), проживание в городе (БК/ВЗК), аппендэктомия (БК), тонзиллэктомия (БК), лечение антибиотиками (ВЗК), прием оральных контрацептивов (ВЗК), безалкогольных напитков (НЯК), дефицит витамина D (ВЗК), энтерогепатические штаммы бактерий Helicobacter (ВЗК)) и 7 факторов профилактики (физические нагрузки (БК), кормление грудью (ВЗК), общая постель (БК), потребление чая (НЯК), высокий уровень фолиевой кислоты (ВЗК), высокий уровень витамина D (БК), инфекция H. pylori (БК/НЯК/ВЗК)), имеющих умеренный или высокий уровень доказательств, а также 11 факторов риска и 16 защитных факторов, имеющих низкий уровень доказательств. Хотя возможные механистические основы этих ассоциаций не совсем ясны, для нескольких факторов имеется биологическое объяснение. Анализ рассмотренных факторов риска и профилактики ВЗК открывает перспективы для профилактики этих заболеваний. Например, учитывая умеренные и выраженные защитные эффекты физической активности и потребления чая, целесообразно рекомендовать их для профилактики ВЗК, в первую очередь лицам с семейной историей ВЗК. Необходимо провести дополнительные хорошо спланированные качественные эпидемиологические исследования упомянутых факторов, включая уточнение дозозависимых эффектов и изучение разных популяций. Такие исследования позволят лучше понять роль факторов риска и протекции при ВЗК, а также разработать новые методы профилактики
By to date the investigations have been performed for 71 factors of risk or prevention of the development of inflammatory bowel disease (IBD), non‑specific ulcerative colitis (UC) and Crohn’s disease (CD), including lifestyle and hygiene conditions, surgical operations, exposure to drugs, diets and nutrients, microorganisms and vaccines. Among them, nine risk factors and seven protective factors have been revealed that have a moderate and high level of evidence and 11 risk factors and 16 protective factors with weak evidence level. Nine risk factors that with moderate or high level of evidence include smoking (CD), city living (CD/IBD), appendectomy (CD), tonsillectomy (CD), antibiotic treatment (IBD), oral contraceptives (IBD), non‑alcoholic beverages (UC), vitamin D deficiency (IBD), enterohepatic strains of Helicobacter bacteria (IBD). Accordingly, the same relationship was demonstrated by 7 protective factors: physical activity (CD), breastfeeding (IBD), shared bed (CD), tea consumption (UC), high levels of folic acid (IBC), high levels of vitamin D (BC), H. pylori infection (CD/UC/IBD). Although the possible mechanistic foundations of these associations are still not entirely clear, there is a corresponding biological explanation for several factors. An analysis of the above factors of risk and prevention of IBD opens up certain prospects for the prophylaxis of these diseases. For example, given the moderate and pronounced protective effects of physical activity and tea consumption, it is advisable to recommend these interventions for the IBD prevention, especially in individuals with a family history of IBD. However, further additional well‑planned, high‑quality epidemiological studies are needed with respect to many of these factors, including clarification of dose‑dependent effects and studies of different populations. Such studies will help to better understand the role of various risk factors and protection in IBD, as well as develop new methods of prevention, which so far leave much to be desired
Доп.точки доступа:
Дорофеев, А. Э.

Свободных экз. нет