Fatty acids composition of Bacillus subtilis ONU551 lipids [Текст] = Жирнокислотний склад ліпідів Bacillus subtilis ONU551 / T. V. Gudzenko [та ін.] // The Ukrainian Biochemical Journal. - 2019. - Т. 91, № 6. - С. 96-102. - Bibliogr. at the end of the art.


MeSH-главная:
СЕННАЯ ПАЛОЧКА -- BACILLUS SUBTILIS (метаболизм, ультраструктура)
ЖИРНЫЕ КИСЛОТЫ -- FATTY ACIDS (анализ)
ЛИПИДЫ (анализ)
ИЗОМЕРАЗЫ -- ISOMERASES (анализ)
БИОМЕТРИЧЕСКАЯ ИДЕНТИФИКАЦИЯ -- BIOMETRIC IDENTIFICATION (методы, тенденции)
ТАБЛИЦЫ -- TABLES
Аннотация: The aim of the study was to determine the cellular lipids fatty acid composition for identification of the Bacillus subtilis ONU551 strain bacteria, which is a phenol destructor. Fatty acids analysis of B. subtilis ONU551 strain was performed using an automatic system for microorganisms’ identification MIDI Sherlock (MIDI, USA) based on gas chromatograph Agilent 7890. Chromatograms analysis showed that the fatty acid spectrum of the strain B. subtilis ONU551 consisted predominately of branched structural isomers of saturated acids: 13-methyltetradecanoic (15:0 iso; 34.72%) and 12-methyltetradecanoic (15:0 anteiso; 33.72%) acids. The total content of the branched saturated fatty acids was 88.16% – 14:0 iso (0.52%), 15:0 iso (34.72%), 15:0 anteiso (33.72%), 16:0 iso (1.85%), 17:0 iso (7.11%), 17:0 anteiso (10.24%). The saturated fatty acids of the normal structure were also detected – 12:0 (0.36%), 14:0 (0.28%), 16:0 (1.30%). No 2- and 3-hydroxy acids and no cyclic fatty acids were detected in the fatty acid profile of B. subtilis ONU551 strain. Unsaturated fatty acid isomers – 15:1 w5c (1.85%), 16:1 w11c (1.21%), 16:1 w7c alcohol (1.08%), 17:1 iso w10c (3.18%), ∑17:1 iso I/anteiso B (2.57%) were shown to be the distinctive biomarkers of the B. subtilis ONU551 strain. According to the fatty acid profile analysis with MIDI Sherlock system, the studied strain was identified as Bacillus subtilis with high level of similarity index (0.563)
У роботі визначали жирнокислотний склад клітинних ліпідів для ідентифікації бактерій штаму Bacillus subtilis ONU551, які є деструкторами фенолу. Аналіз жирних кислот штаму B. subtilis ONU551 проводили з використанням автоматичної системи ідентифікації мікроорганізмів MIDI Sherlock (MIDI, США) на базі газового хроматографа Agilent 7890. Аналіз хроматограм показав, що домінуючими в жирнокислотному спектрі штаму B. subtilis ONU551 є розгалужені структурні ізомери насичених кислот, з яких переважали 13-метилтетрадеканова (15:0 iso; 34,72%) і 12-метилтетрадеканова (15:0 anteiso; 33,72%) кислоти. Сумарний вміст насичених жирних кислот розгалуженої будови дорівнював 88,16% і був таким: 14:0 iso (0,52%), 15:0 iso (34,72%), 15:0 anteiso (33,72%), 16:0 iso (1,85%), 17:0 iso (7,11%), 17:0 anteiso (10,24%). Із насичених жирних кислот нормальної будови виявлено 12:0 (0,36%), 14:0 (0,28%), 16:0 (1,30%). У жирнокислотному профілі штаму B. subtilis ONU551 відсутня низка 2- і 3-гідроксикислот і не зафіксовано жирні кислоти циклічної будови. Встановлено, що біомаркерами штаму B. subtilis ONU551 можуть слугувати ненасичені ізомери жирних кислот – 15:1 w5c (1,85%), 16:1 w11c (1,21%), 16:1 w7c alcohol (1,08%), 17:1 iso w10c (3,18%), ∑17:1 iso I/anteiso B (2,57%). Аналіз жирнокислотного профілю досліджуваного штаму з використанням системи MIDI Sherlock дозволив віднести його до виду Bacillus subtilis із високим індексом подібності (0,563)
Доп.точки доступа:
Gudzenko, T. V.
Voliuvach, O. V.
Gorshkova, O. G.
Ostapchuk, А. М.
Ivanytsia, V. O.

Свободных экз. нет