Кирик, Д. Л.
    Молекулярно-генетичний контроль контамінації продуктів птахівництва бактеріями роду Campylobacter [Текст] / Д. Л. Кирик // Лікар. справа = Врачебное дело. - 2017. - N 3/4. - С. 131-134


MeSH-главная:
КАМПИЛОБАКТЕРИОЗЫ -- CAMPYLOBACTER INFECTIONS (диагностика, эпидемиология)
ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ АНАЛИЗ -- FOOD ANALYSIS (методы)
ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ КАЧЕСТВО -- FOOD QUALITY
ПТИЦЕВОДСТВО -- POULTRY BREEDING
Аннотация: В Україні проблема вивчення молекулярної епідеміології кампілобактеріозу знаходиться на початковій стадії, тому визначення генетичних детермінант патогенності у штамів різного походження є актуальним напрямом епідеміологічних досліджень. Сучасні методи молекулярно-генетичного аналізу, що ґрунтуються на виявленні специфічних для шуканих мікроорганізмів нуклеотидних послідовностей ДНК, значно розширюють можливості виявлення у харчових продуктах важко культивованих патогенних кампілобактерій. Схожість генетичних детермінант патогенності у штамів кампілобактерій, виділених від хворих на гостру кишкову інфекцію та з продуктів птахівництва, підтверджує взаємозв’язок епідемічного й епізоотичного процесів і необхідність організації комплексного молекулярно-епідеміологічного нагляду реформованими системами охорони здоров’я і ветеринарної служби
Свободных экз. нет