Фадєєнко, Г. Д.
    Коротколанцюгові жирні кислоти: роль у порушеннях метаболізму [Text] = Short-chain fatty acids: role in metabolic disorders / Г. Д. Фадєєнко, О.  Є. Гріднєв // Сучасна гастроентерологія. - 2021. - № 2. - P55-78. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-главная:
ЖИРНЫЕ КИСЛОТЫ ЛЕТУЧИЕ -- FATTY ACIDS, VOLATILE (диагностическое применение, иммунология, кровь, метаболизм, секреция)
ЛИПИДНОГО МЕТАБОЛИЗМА РАССТРОЙСТВА -- LIPID METABOLISM DISORDERS (иммунология, кровь, метаболизм, патофизиология, терапия)
НЕАЛКОГОЛЬНАЯ ЖИРОВАЯ БОЛЕЗНЬ ПЕЧЕНИ -- NON-ALCOHOLIC FATTY LIVER DISEASE (метаболизм, патофизиология)
ОЖИРЕНИЕ ПАТОЛОГИЧЕСКОЕ -- OBESITY, MORBID (метаболизм, патофизиология)
ДИАБЕТ САХАРНЫЙ, ТИП 2 -- DIABETES MELLITUS, TYPE 2 (метаболизм, патофизиология)
ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION (метаболизм, патофизиология)
АЦЕТАТЫ -- ACETATES (диагностическое применение, метаболизм, терапевтическое применение)
БУТИРАТЫ -- BUTYRATES (диагностическое применение, метаболизм, терапевтическое применение)
ПРОПИОНАТЫ -- PROPIONATES (диагностическое применение, метаболизм, терапевтическое применение)
Аннотация: Наведено дані досліджень щодо ролі коротколанцюгових жирних кислот у патогенезі механізму роз­вит­ку метаболічних порушень. Представлено коротку характеристику основних коротколанцюгових жирних кислот — ацетату, бутирату і пропіонату та зв’язок між їхнім виробленням та бактеріальними штамами кишкового мікробіому. Висвітлено дані щодо зміни вмісту ацетату, бутирату і пропіонату у фекаліях та крові залежно від маси тіла у тварин і людей. Детально викладено механізм використання зазначеними жирними кислотами таких сигнальних шляхів, як взаємодія з рецепторами жирних кислот FFA2 і FFA3, інгібування гістонових деацетилаз, для впливу на різні метаболічні процеси та енергетичний обмін. Описано їхню дію на глюкагоноподібний пептид‑1 (GLP‑1) і пептид YY унаслідок взаємодії з ентероендокринними L‑клітинами кишечника, що впливає на апетит і, відповідно, на споживання їжі. Також висвітлено вплив основних коротколанцюгових жирних кислот на кишкову проникність, що має важливе значення для збільшення проникнення ліпополісахариду грамнегативних бактерій з кишечника в кровообіг. Зазначено важливу роль коротколанцюгових жирних кислот у розвитку запальних процесів, наприклад, у запаленні низької градації, характерному для метаболічноасоційованих захворювань. Наведено дані досліджень щодо ролі ацетату, бутирату і пропіонату при неалкогольній жировій хворобі печінки, цукровому діабеті 2 типу, артеріальній гіпертензії, атеросклерозі та ендотеліальної дисфункції. Представлено результати досліджень як на тваринах, так і на людях, із безпосереднім уведення ацетату, бутирату і пропіонату. Описано чинники, які сприяють посиленню їхнього вироблення для впливу на метаболічні та запальні процеси
The article presents research data on the role of short‑chain fatty acids in the pathogenetic mechanisms of the development of metabolic disorders. The brief description of the main short‑chain fatty acids — acetate, butyrate and propionate and the connection of their production with bacterial strains of the intestinal microbiome is given. The data on changes in the level of acetate, butyrate and propionate in feces and blood depending on body weight in animals and humans are presented. The mechanism of using by these fatty acids of such signaling pathways as interaction with receptors of fatty acids 2 and 3, inhibition of histone deacetylases to influence various metabolic processes and energy metabolism is described in detail. Their interaction on GLP‑1 and YY peptide as a result of interaction with enteroendocrine L‑cells of the intestine is described separately, which has an effect on appetite and, accordingly, food intake. The effect of basic short‑chain fatty acids on intestinal permeability is also described, which is important for the increased penetration of lipopolysaccharides of gram‑negative bacteria from the intestine into the bloodstream. The most important role of short‑chain fatty acids in the development of inflammatory processes, including low grade inflammation characteristic of metabolically associated diseases is indicated. The data of studies describing the study of the role of acetate, butyrate and propionate in non‑alcoholic fatty liver disease, type 2 diabetes mellitus, arterial hypertension, atherosclerosis and endothelial dysfunction are presented. The results of studies both in animals and in humans on the use of direct administration of acetate, butyrate and propionate and factors that enhance their production to influence metabolic and inflammatory processes are also described
Доп.точки доступа:
Гріднєв, О. Є.

Свободных экз. нет