Kirana, A. N.
    Protein intake and loss of proteostasis in the eldery / A. N. Kirana, E. Prafiantini, N. S. Hardiany // The Ukrainian biochemical journal. - 2021. - Vol. 93, № 1. - P30-39


MeSH-главная:
СТАРЕНИЕ -- AGING (метаболизм)
БЕЛКОВ ПРАВИЛЬНОГО СВОРАЧИВАНИЯ НАРУШЕНИЕ -- PROTEOSTASIS DEFICIENCIES (патофизиология)
Аннотация: Ageing is a process of declining bodily function and a major risk factor of chronic diseases. The declining bodily function in ageing can cause loss of proteostasis (protein homeostasis), which is a balance between protein synthesis, folding, modification and degradation. For the elderly, adequate protein intake is necessary to prevent sarcopenia, frailty, fracture and osteoporosis as well as reduced resistance to infection. However, increasing the protein intake can enhance the risk of oxidized protein formation, loss of proteostasis and degenerative disorder occurrence. On the other hand, several studies show that protein restriction would increase longevity. The aim of this review was to explain the importance of determining the right amount and composition of protein intake for the elderly. Oxidative stress and molecular mechanism of proteostasis loss in ageing cells as well as its suppression pathway by protein restriction are discussed in this review
Cтаріння – це процес зниження функцій організму та головний фактор ризику хронічних захворювань. Зниження функцій організму за старіння може спричинити втрату протеостазу (протеїнового гомеостазу), тобто здатності підтримувати баланс між синтезом, згортанням, модифікацією та деградацією протеїнів. Людям похилого віку необхідне достатнє споживання протеїнів для запобігання саркопенії, слабкості, переломів, остеопорозу, а також зниженої стійкості до інфекції. Однак збільшене споживання протеїнів може посилити ризик утворення окисленого протеїну, втрати протеостазу та виникнення дегенеративних розладів. З іншого боку, є дані про те, що обмежене споживання протеїнів може подовжити тривалість життя. Метою цього огляду було пояснити важливість визначення кількості та складу протеїнів для споживання людьми похилого віку. Обговорено розвиток оксидативного стресу в клітинах, що старіють, молекулярні механізми втрати протео­стазу та шляхи його запобігання через обмеження споживання протеїнів
Доп.точки доступа:
Prafiantini, E.
Hardiany, N. S.

Свободных экз. нет