Вплив сезонності на рівень вітаміну D серед хворих на хронічний гепатит C та здорових [Текст] / М. А. Ніколайчук [та ін.]> // Медичні перспективи. - 2021. - Т. 26, № 1. - С. 184-190. - Бібліогр. в кінці ст.
MeSH-главная: ГЕПАТИТ C -- HEPATITIS C (лекарственная терапия, осложнения, патофизиология) ХРОНИЧЕСКАЯ БОЛЕЗНЬ -- CHRONIC DISEASE (лекарственная терапия, реабилитация) ВИТАМИН D -- VITAMIN D (анализ, прием и дозировка, терапевтическое применение) СЕЗОНЫ -- SEASONS ФИЗИОЛОГИЯ СРАВНИТЕЛЬНАЯ -- PHYSIOLOGY, COMPARATIVE Аннотация: За даними ВООЗ, вірусом гепатиту С у світі інфіковано зараз близько 150-200 млн людей. Останнім часом у професійній літературі зросла кількість публікацій, присвячених ролі вітаміну D у хворих на вірусний гепатит С, оскільки метаболізм вітаміну D відбувається за участю печінки, а його дефіцит асоціюється з підвищенням ризику розвитку інфекційних захворювань. Метою роботи було вивчити вплив сезонного фактора на рівень вітаміну D (25 гідроксикальциферол) у хворих на хронічний вірусний гепатит С та здорових осіб. У дослідженні брали участь 100 пацієнтів, які перебували у реєстрі хворих на хронічний вірусний гепатит у Дніпропетровському регіоні. Проведено визначення поширеності дефіциту та недостатності вітаміну D у хворих з хронічним вірусним гепатитом С та умовно здорових осіб у різну пору року, що показувало наявність чи відсутність впливу сезонного фактора на рівень 25 (ОН) D у сироватці крові. Пацієнти були поділені на дві групи залежно від пори року (осінь-зима та весна-літо), у яких проводили визначення рівня 25(ОН)D. У сироватці крові визначалася основна циркулююча форма вітаміну D – 25-гідроксивітамін D(25(OH)D). Оцінка рівня вітаміну D проводилася згідно з класифікацією M.F. Holick. Пацієнти були розподілені залежно від рівня вітаміну D на 3 групи (пацієнти з нормальним рівнем, недостатнім (субоптимальним) рівнем та дефіцитом вітаміну D). Результати проведеного дослідження не виявили наявності впливу сезонного фактора на рівень 25 (ОН) D у сироватці крові у пацієнтів з хронічним вірусним гепатитом С. У здорових осіб рівень вітаміну D контролюється часом року: навесні та влітку цей показник у нормі, восени та взимку спостерігається сезонне зниження вітаміну D до субоптимального рівня у половини хворих Доп.точки доступа: Ніколайчук, М. А. Шостакович-Корецька, Л. Р. Будаєва, І. В. Білецька, С. В.
Свободных экз. нет
|