Antibacterial and fungicidal activity of guanidinium oligomers [Text] / M. Ya. Vortman [et al.]> // Мікробіологічний журнал. - 2021. - Том 83, N 4. - P86-97
MeSH-главная: ГУАНИДИН -- GUANIDINE (химия) ГРИБЫ -- FUNGI (рост и развитие) ПРОТИВОГРИБКОВЫЕ СРЕДСТВА -- ANTIFUNGAL AGENTS (химический синтез) АНТИБАКТЕРИАЛЬНЫЕ СРЕДСТВА -- ANTI-BACTERIAL AGENTS (химический синтез) Аннотация: Гуанідинієві олігомери, малодосліджений клас органічних сполук, привертають увагу завдяки їх бактерицидним властивостям. Посилення антимікробних властивостей та спрощення і здешевлення процесу синтезу даних сполук є перспективним для отримання функціональних гуанідинійвмісних олігомерів з алкільними радикалами різної довжини в своєму складі. Метою даної роботи є дослідження бактерицидної і фунгіцидної активностей новосинтезованих олігомерних гуанідинійбромідів з алкільними радикалами різної довжини. Методи. Синтез тетраалкілзамісних гуанідинійвмісних олігомерів з ароматичною та аліфатичною олігоетерною складовою проводили по реакції гуанідинвмісних олігомерів з кінцевими гуанідиновими фрагментами та алкілбромідами (Alk= -C[[d]]3[[/d]] H[[d]]7[[/d]], -C[[d]]7[[/d]] H[[d]]15[[/d]], -C[[d]]10[[/d]]H[[d]]21[[/d]] ) за мольного співвідношення компонентів 1:4. Як тест-культури для визначення біоцидності отриманих сполук було використано штами клінічних ізолятів і вуглеводеньокиснювальних бактерій грампозитивних та грамнегативних бактерій. Мікроскопічні гриби виділені з приміщень м. Києва, які зазнали мікологічного ураження. Бактерії вирощували на м’ясопептонному агарі протягом 48 годин, мікроміцети – на агаризованому пивному суслі (6 °Б) протягом 14 діб. Штами вуглеводеньокиснювальних бактерій та мікроміцети інкубували за температури 28±2 °С, а клінічні ізоляти – за температури 37±2 °С. Антимікробну активність олігомерів визначали стандартним диско-дифузійним методом, а фунгіцидну – методом лунок в агар. Висновки. Довжина алкільного радикалу та природа олігоетерної складової впливає на бактерицидні та фунгіцидні властивості новосинтезованих олігомерів. Зі збільшенням довжини алкільного радикалу гуанідинійвмісних олігомерів підвищуються їх бактерицидні та фунгіцидні властивості, Тетралкілзамісні олігомери є перспективними до використання як дезінфектанти для обробки приміщень та як добавки в полімерні композиції для захисту їх від біопошкоджень. Доп.точки доступа: Vortman, M. Ya. Kopteva, Zh. P. Kopteva, A. E. Abdulina, D. R. Pysmenna, Yu. B. Iutynska, G. O. Rudenko, A. V. Tretyak, V. V. Lemeshko, V. N. Shevchenko, V. V.
Свободных экз. нет
|