Копильчук, Г. П. Мітохондріальні цитохроми й ензими метаболізму гему в печінці щурів за умов різної забезпеченості раціону сахарозою та протеїном [Текст] / Г. П. Копильчук, З.-М. І. Гриненьків, О. М. Волощук> // Фізіологічний журнал. - 2021. - Том 67, N 2. - С. 37-43 MeSH-главная: ФИЗИОЛОГИЧЕСКИ АКТИВНЫЕ ВЕЩЕСТВА -- AUTACOIDS САХАРОЗА ПИЩЕВАЯ -- DIETARY SUCROSE БЕЛКИ -- PROTEINS МИТОХОНДРИИ ПЕЧЕНИ -- MITOCHONDRIA, LIVER (энзимология) ЦИТОХРОМЫ -- CYTOCHROMES (метаболизм) ГЕМ -- METALLOPORPHYRINS (метаболизм) 5-АМИНОЛЕВУЛИНАТ-СИНТЕТАЗА -- 5-AMINOLEVULINATE SYNTHETASE (метаболизм) ЭКСПЕРИМЕНТЫ НА ЖИВОТНЫХ -- ANIMAL EXPERIMENTATION КРЫСЫ -- RATS Аннотация: Досліджували вміст мітохондріальних цитохромів та активність ключових ензимів метаболізму гему в печінці щурів за умов різної забезпеченості раціону протеїном та сахарозою. Вміст мітохондріальних цитохромів визначали методом диференційної спектрофотометрії, ?-амінолевулінатсинтазну активність – спектрофотометрично з урахуванням коефіцієнта молярної екстинкції 0,023·10[[p]]3[[/p]] моль[[p]]-1[[/p]]см[[p]]-1[[/p]]. Гемоксигеназну активність визначали за кількістю утвореного білірубіну. Встановлено, що за умов споживання високосахарозного раціону відмічається достовірне зниження вмісту всіх мітохондріальних цитохромів: вміст цитохромів аа[[d]]3[[/d]], b та c[[d]]1[[/d]] зменшується в межах 1,2–1,7 раза, а цитохрому с – вдвічі. За умов надлишкового споживання сахарози на тлі нестачі протеїну вміст цитохромів b і c[[d]]1[[/d]] в печінці щурів статистично не відрізнявся від аналогічних показників групи тварин, яких утримували на високосахарозній дієті. Водночас вміст цитохромів аа[[d]]3[[/d]] та с[[d]]1[[/d]] достовірно знижувався. Активність ?-амінолевулінатсинтази за умов споживання високосахарозного раціону знижувалася приблизно у 1,5 раза з одночасним зростанням активності гемоксигенази. Таким чином, спостерігалося виражене зниження синтезу гему на тлі посилення його катаболізму, що пояснює зменшення вмісту цитохромів у мітохондріях печінки щурів за умов надлишку сахарози в харчовому раціоні. Максимальне підвищення активності гемоксигенази (практично втричі) спостерігалося у тварин, яких утримували на високосахарозній дієті, дефіцитній за вмістом протеїну. Отже, аліментарна нестача протеїну виступає критичним фактором впливу на метаболізм гему в мітохондріях клітин печінки. Встановлені зміни вмісту мітохондріальних цитохромів та активностей ключових ензимів метаболізму гему в печінці можуть розглядатисяяк передумови для поглиблення її енергетичного дисбалансу за умов різної забезпеченості раціону сахарозою та протеїном. Доп.точки доступа: Гриненьків, З.-М. І. Волощук, О. М. Свободных экз. нет |