Кузьмак, І. П.
    Антоціани й антоціанідини як компоненти функціонального харчування: біохімія та вплив на здоров’я людини (огляд літератури) [Текст] = Anthocyanins and anthocyanidins as components of functional nutrition: biochemistry and effects on human health (literature review) / І. П. Кузьмак // Медична та клінічна хімія. - 2021. - Том 23, N 4. - С. 111-124


MeSH-главная:
АНТОЦИАНИНЫ -- ANTHOCYANINS
ПРОАНТОЦИАНИДИНЫ -- PROANTHOCYANIDINS
АНТИОКСИДАНТЫ -- ANTIOXIDANTS
ПРОТИВОВОСПАЛИТЕЛЬНЫЕ СРЕДСТВА -- ANTI-INFLAMMATORY AGENTS
ПРОТИВООПУХОЛЕВЫЕ СРЕДСТВА -- ANTINEOPLASTIC AGENTS
ГИПОГЛИКЕМИЧЕСКИЕ СРЕДСТВА -- HYPOGLYCEMIC AGENTS
ЗРЕНИЯ РАССТРОЙСТВА -- VISION DISORDERS (терапия)
ФИТОТЕРАПИЯ -- PHYTOTHERAPY
РАСТЕНИЯ ЛЕКАРСТВЕННЫЕ -- PLANTS, MEDICINAL
НЕРВНОЙ СИСТЕМЫ БОЛЕЗНИ -- NERVOUS SYSTEM DISEASES (терапия)
ФЛАВОНОИДЫ -- FLAVONOIDS
Аннотация: Антоціани й антоціанідини – це два типи червоно-синіх рослинних флавоноїдів, які в основному містяться у квітках і плодах вищих рослин. Головна відмінність між антоціаніном та антоціанідином полягає в тому, що антоціанін є водорозчинним вакуолярним пігментом, тоді як антоціанідин – аналогом антоціану без цукру. Антоціани утворюються в результаті додавання цукрів до різних бічних груп іона флавілію. Пігменти перебувають у глікозильованих формах. Ціанідин, дельфінідин, мальвідин, пеонідин, петунідин і пеларгонідин – це шість поширених антоціанідинів. Крім використання антоціанідів та антоціанів як природних барвників, ці кольорові пігменти є потенційними фармацевтичними інгредієнтами, які мають різні корисні ефекти для здоров’я. Наукові дослідження, такі, як дослідження на культурі клітин, моделі на тваринах і клінічні випробування на людях, показують, що антоціанідини й антоціани мають антиоксидантну та антимікробну активність, покращують зорове і неврологічне здоров’я та захищають від різних захворювань
У цьому огляді узагальнено найновішу літературу щодо біологічних переваг дієтичних антоціанів, включаючи протипухлинну активність, протизапальну активність, нейропротекторну активність, запобігання серцево-судинним захворюванням, ожиріння та антидіабетичну активність, особливу увагу зосереджено на молекулярних механізмах дії. Даний огляд допоможе краще зрозуміти, що являють собою ці дієтичні фітохімічні речовини та як їх застосовувати на користь для здоров’я людини. У роботі використано загальнонаукові методи дослідження, що включають експертно-аналітичний огляд наукових джерел, аналіз і синтез літературних даних
Anthocyanins and anthocyanidins are two types of red-blue plant flavonoids, mostly found in flowers and fruits of higher plants. The main difference between anthocyanin and anthocyanidin is that anthocyanin is a water-soluble vacuolar pigment whereas anthocyanidin is sugar-free counterpart of anthocyanin. They are based on the flavylium cation, an oxonium ion, with various groups substituted for its hydrogen atoms. Anthocyanins are formed by adding sugars to various side groups of the flavylium ion. The pigments are in glycosylated forms. Cyanidin, delphinidin, malvidin, peonidin, petunidin, and pelargonidin are six common anthocyanidins. Besides the use of anthocyanidins and anthocyanins as natural dyes, these colored pigments are potential pharmaceutical ingredients that give various beneficial health effects. Scientific studies, such as cell culture studies, animal models, and human clinical trials, show that anthocyanidins and anthocyanins have antioxidative and antimicrobial activities, improve visual and neurological health, and protect against various diseases
This review summarizes the latest literature on the biological benefits of dietary anthocyanins, including antitumor activity, anti-inflammatory activity, neuroprotective activity, cardiovascular disease prevention, obesity, and antidiabetic activity, with a particular focus on molecular mechanisms of action. This review will help you better understand these dietary phytochemicals and use them for human health. This paper uses general scientific research methods, including expert-analytical review of scientific sources, analysis and synthesis of literature data
Свободных экз. нет