Вплив рослинних кормових добавок на показники ліпідного обміну в сироватці крові щурів з експериментальним дисбіозом / А. П. Левицький [та ін.] // Фітотерапія. Часопис. - 2021. - N 4. - С. 21-24


MeSH-главная:
ДИСБАКТЕРИОЗ -- DYSBIOSIS (лекарственная терапия)
ЛИПИДНЫЙ ОБМЕН -- LIPID METABOLISM (действие лекарственных препаратов)
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES (терапевтическое применение)
КОРМА ЖИВОТНЫХ -- ANIMAL FEED (использование)
ЭКСПЕРИМЕНТЫ НА ЖИВОТНЫХ -- ANIMAL EXPERIMENTATION
Аннотация: Здійснено порівняння впливу різних кормових добавок на стан ліпідного обміну за умов дисбактеріозу. В якості кормових добавок було використано борошно з горохової соломи, макуху з насіння звичайного (високолінолевого) соняшника і макуху з насіння високоолеїнового соняшника. Експериментальний дисбіоз відтворювали у щурів за допомогою лінкоміцину. Термін годування становив вісімнадцять днів. Стан ліпідного обміну визначали за вмістом в сироватці крові тригліцеридів, холестерину і малонового діальдегіду. Визначали також вплив кормових добавок на приріст живої маси тварин. В результаті встановлено, що у щурів з дисбіозом знижується вміст тригліцеридів і зростає вміст малонового діальдегіду. Споживання борошна з горохової соломи збільшує вміст холестерину, а макухи з насіння високоолеїнового соняшника істотно знижує вміст малонового діальдегіду. Споживання макухи з насіння високоолеїнового соняшника на 69 % збільшує приріст живої маси тварин. Доведено, що дисбіоз викликає зниження вмісту жиру в сироватці крові і значне збільшення перекисного окиснення ліпідів. Споживання макухи з насіння високоолеїнового соняшника нормалізує перекисне окиснення ліпідів.
A comparison was made of the effect of various feed additives on the state of lipid metabolism in dysbacteriosis. Pea straw flour, cake from ordinary (high linoleic) sunflower seeds and cake from high oleic sunflower seeds were used as feed additives. Experimental dysbiosis was reproduced in rats using lincomycin. The feeding period was eighteen days. The state of lipid metabolism was determined by the content of triglycerides, cholesterol and malondialdehyde in the blood serum. The influence of feed additives on the increase in live weight of animals was also determined. As a result, it was found that in rats with dysbiosis, the content of triglycerides decreases and the content of malondialdehyde increases. The consumption of pea straw flour increases the cholesterol content, and high-oleic sunflower seed cake significantly reduces the content of malondialdehyde. Consumption of cake from high-oleic sunflower seeds increases the live weight gain of animals by 69%. It has been proven that dysbiosis causes a decrease in serum fat and a significant increase in lipid peroxidation. Consumption of cake from high-oleic sunflower seeds normalizes lipid peroxidation.
Проведено сравнение влияния различных кормовых добавок на состояние липидного обмена при дисбактериозе. В качестве кормовых добавок использовали муку из гороховой соломы, жмых из семян обыкновенного (высоколинолевого) подсолнечника и жмых из семян высокоолеинового подсолнечника. Экспериментальный дисбиоз воспроизводили у крыс с помощью линкомицина. Срок кормления составлял восемнадцать дней. Состояние липидного обмена определяли по содержанию в сыворотке крови триглицеридов, холестерина и малонового диальдегида. Определялось также влияние кормовых добавок на прирост живой массы животных. В результате установлено, что у крыс с дисбиозом снижается содержание триглицеридов и увеличивается содержание малонового диальдегида. Потребление муки из гороховой соломы увеличивает содержание холестерина, а жмыхи из семян высокоолеинового подсолнечника существенно снижают содержание малонового диальдегида. Потребление жмыха из семян высокоолеинового подсолнечника на 69% увеличивает прирост живой массы животных. Доказано, что дисбиоз вызывает понижение содержания жира в сыворотке крови и значительное увеличение перекисного окисления липидов. Потребление жмыха из семян высокоолеинового подсолнечника нормализует перекисное окисление липидов.
Доп.точки доступа:
Левицький, А. П.
Величко, В. В.
Селіванська, І. О.
Лапінська, А. П.

Свободных экз. нет