Розробка фармацевтичної композиції у формі жувальних таблеток / В. В. Трохимчук [та ін.] // Фітотерапія. Часопис. - 2021. - N 4. - С. 44-53


MeSH-главная:
РАСТИТЕЛЬНЫЕ ПРЕПАРАТЫ -- PLANT PREPARATIONS (фармакология)
ТЕХНОЛОГИЯ ФАРМАЦЕВТИЧЕСКАЯ -- TECHNOLOGY, PHARMACEUTICAL (методы)
ТАБЛЕТКИ -- TABLETS (фармакология)
Аннотация: У роботі теоретично узагальнені та експериментально обґрунтовані наукові підходи щодо розробки складу та технології таблеток жувальних на основі сухого екстракту вівса та кверцетину з адаптогенною та загальнотонізуючою активністю. Обґрунтовано методологію створення таблеток жувальних на основі сухого екстракту вівса та кверцетина, що включає такі основні етапи дослідження як маркетингові, фармако-технологічні, фізико-хімічні та фармакологічні. Вивчено фізико-хімічні, технологічні властивості сухого екстракту вівса, що дало змогу віднести його до слабко плинних матеріалів та розробити підходи до створення раціональної таблеткової форми на його основі. Обґрунтовано умови проведення процесу грануляції у псевдозрідженому шарі. Встановлено основні параметри процесу гранулювання: час проведення процесу грануляції; вологість та температура вхідного повітря; температура продукту; тиск розпилення зволожувача; температура та тиск мікроклімату; витрати зволожувача та повітря; встановлено умови процесу таблетування - висота таблеток 5,9 мм з міцністю 291 Н, сила тиску верхнього пуансона - 25 кН. Встановлено, що показник стиранності таблеток жувальних на основі сухого екстракту вівса та кверцетина складає 0,1-0,15 % при міцності 291Н. Експериментальними дослідженнями встановлена стабільність та термін зберігання розроблених таблеток жувальних на основі сухого екстракту вівса та кверцетина - 18 місяців при температурі 25±2 °С та вологості 60±5 %.
The work theoretically generalizes and experimentally substanti ated scientific approaches to the development of the composition and technology of chewable tablets based on dry oat extract and quercetin with adaptogenic and general tonic activity. The methodology for creating chewable tablets based on dry oat extract and quercetin has been substantiated, which includes the following main research stages as marketing, pharmacological, technological, physicochemical and pharmacological. The physicochemical and technological properties of dry oat extract were studied, which made it possible to classify it as a weakly flowing material and to develop approaches to creating a rational tablet form based on it. The conditions for carrying out the granulation process in a fluidized bed have been substantiated. The main parameters of the granulation process have been established: the time of the granulation process; humidity and temperature of incoming air; product temperature; spray pressure of the humidifier; temperature and pressure of the microclimate; the consumption of the humidifier and air: the conditions of the tabletting process were established - the height of the tablets was 5.9 mm with a strength of 291 Н, the pressure force of the upper punch was 25 kН. It was found that the abrasion index of chewable tablets based on dry extract of oats and quercetin is 0.1 - 0.15% with a strength of 291Н. Experimental studies have established the stability and shelf life of the developed chewable tablets based on dry oat extract and quercetin - 18 months at a temperature of 25 ± 2 ° C and a humidity of 60 ± 5%.
В работе теоретически обобщены и экспериментально обоснованны научные подходы в разработке состава и технологии таблеток жевательных на основе сухого экстракта овса и кверцетина с адаптогенной и общетонизирующей активностью. Обоснована методология создания таблеток жевательных на основе сухого экстракта овса и кверцетина, которая включает следующие основные этапы исследования: маркетинговые, фармако-технологические, физико-химические и фармакологи ческие. Изучены физико-химические, технологические свойства сухого экстракта овса, что позволило отнести его к слаботекучим материалам и разработать подходы к созданию рациональной таблеточной формы на его основе. Обоснованы условия проведения процесса грануляции в псевдоожиженном слое. Установлены основные параметры процесса гранулирования: время проведения процесса грануляции; влажность и температура входящего воздуха; температура продукта; давление распыления увлажнителя; температура и давление микроклимата; расходы увлажнителя и воздуха; установлены условия процесса таблетирования - высота таблеток 5,9 мм с прочностью 291 Н, сила давления верхнего пуансона - 25 кН. Установлено, что показатель истираемости таблеток жевательных на основе сухого экстракта овса и кверцетина составляет 0,1-0,15 % при прочности 291Н. Экспериментальными исследованиями установлена стабильность и срок хранения разработанных таблеток жевательных на основе сухого экстракта овса и кверцетина - 18 месяцев при температуре 25 ± 2 °С и влажности 60 ± 5 %.
Доп.точки доступа:
Трохимчук, В. В.
Давтян, Л. Л.
Коритнюк, Р. С.
Дроздова, А. О.
Гульчій, О. П.
Косяченко, Н. М.
Оліфірова, Т. Ф.
Наумова, М. І.

Свободных экз. нет