Аналіз фенольних сполук в екстракті з плодів горіха чорного (Juglans nigra L.) методом високоефективної рідинної хроматографії [] = Analysis of phenolic compounds in black walnut (Juglans nigra L.) fruit extract using high-performance liquid chromatography / Л. В. Еберле [та ін.] // Фармацевтичний журнал. - 2023. - Т. 78, № 2. - С. 49-57. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-главная:
ОРЕХ -- JUGLANS (классификация, химия)
ФЕНОЛЫ -- PHENOLS (анализ, фармакология)
ХРОМАТОГРАФИЯ ЖИДКОСТНАЯ СУПЕРКРИТИЧЕСКАЯ -- CHROMATOGRAPHY, SUPERCRITICAL FLUID (использование, методы, тенденции)
РАСТЕНИЙ ЭКСТРАКТЫ -- PLANT EXTRACTS (анализ, химия)
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Аннотация: Горіх чорний (Juglans nigra L.), що належить до рoдини Горіхових (Juglandaceae), є цінної сировиною для виготовлення фітопрепаратів. Екстракт із плодів Juglans nigra L. має імуномоделюючі та антиоксидантні властивості, що, насамперед, пов’язано з присутністю в рослині фенольних сполук у великій кількості. Але фітохімічний склад Juglans nigra L. та його фармакологічні властивості недостатньо вивчено. Метою нашої роботи було дослідження оптимальних умов екстракції плодів Juglans nigra L. із подальшою ідентифікацією його кількісного та якісного складу. Основним критерієм оцінювання оптимальних умов екстракції був кількісний вміст фенольних сполук, який визначали спектрофотометрично за методом Фоліна–Чокальтеу. Аналіз поліфенольних сполук здійснювали методом високоефективної рідинної хроматографії. На підставі експериментальних досліджень підібрано оптимальні умови екстрагування плодів Juglans nigra L. за умов мацерації. За результатами порівняльного аналізу показано, що для максимального вилучення фенольних сполук доцільно використовувати як екстрагент 70%-у водно-етанольну суміш за співвідношення сировини до розчинника 1:9. Методом високоефективної рідинної хроматографії показано, що сумарний вміст фенольних сполук у плодах Juglans nigra L. становить 2 327,09 мкг/мл. Аналіз екстракту Juglans nigra L. за допомогою високоефективної рідинної хроматографії свідчить про наявність у зразках рослинного матеріалу таких фенольних сполук як катехіни, катехіноподібні речовини, флавоноли (рутин, кверцетин, мірицетин), флаванони (нарингін, нарингенін) та фенольні кислоти. Слід зазначити, що присутність в екстракті Juglans nigra L. таких речовин як хлорогенова кислота, кавова кислота, кемпферол, гесперидин, глікозиди геністеїну та дайдзеїну, глікозиди лютеоліну та апігеніну, лютеолін і апігенін не було виявлено. Враховуючи, що встановлено високий вміст сполук поліфенольної природи в плодах Juglans nigra L., ця лікарська рослинна сировина є перспективною для подальших досліджень, зокрема для розроблення лікарських засобів на основі екстракту з потенційною протизапальною, знеболювальною та антиоксидантною активністю
Доп.точки доступа:
Еберле, Л. В.
Цісак, А. О.
Радаєва, І. М.
Казанцева, А. С.

Свободных экз. нет