Поживні речовини й харчові добавки для лікування високого нормального артеріального тиску: консенсусний документ на основі доказів [Текст] / F. G. C. Arrigo [та ін.] // Артериальная гипертензия. - 2019. - № 2. - С. 32-46


MeSH-главная:
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES (анализ, терапевтическое применение, фармакология)
АРТЕРИАЛЬНОЕ ДАВЛЕНИЕ -- ARTERIAL PRESSURE (действие лекарственных препаратов)
ОБЗОР -- REVIEW
ПРОФИЛАКТИКА ПЕРВИЧНАЯ -- PRIMARY PREVENTION (методы, организация и управление, статистика, тенденции)
МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ -- GUIDELINE
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Аннотация: Есенціальна гіпертензія, як і раніше, являє собою найбільш поширений фактор ризику серцево-судинної системи, що відповідає за переважну більшість глобального тягаря захворювань у всьому світі. Антигіпертензивна терапія, спрямована на зниження рівня артеріального тиску (АТ) до рекомендованих терапевтичних цілей, довела зменшення ризику розвитку серцево-судинних, цереброваскулярних і ниркових ускладнень. Незважаючи на ці докази, загальний рівень контролю АТ залишається достатньо низьким у більшості європейських і західних країн, а також у країнах, що розвиваються, що сприяє збільшенню витрат на лікування й інвалідність, пов’язаних із гіпертензією. З цих причин превентивні стратегії, спрямовані на поліпшення рівня контролю АТ у хворих на артеріальну гіпертензію (АГ), які приймають медикаментозну терапію, та зниження АТ при його високому нормальному рівні у безсимптомних здорових осіб, можуть сприяти зменшенню тягаря захворювань, пов’язаних з гіпертензією. З цієї точки зору було показано, що використання певних поживних речовин і харчових добавок може забезпечити сприятливі ефекти в лікуванні і контролі АГ, поза межами прийому фармакологічних препаратів і нефармакологічних втручань. Їх застосування може ефективно і безпечно знижувати рівні АТ до цільових показників і запобігати прогресуванню захворювання із високого нормального рівня АТ до гіпертензії 1-го ступеня. В цьому консенсусному документі подано систематичний огляд і критичний аналіз наявних у даний час доказів на користь використання поживних речовин і харчових добавок в осіб із високим нормальним рівнем АТ при різних ступенях серцево-судинного ризику
Essential hypertension still represents the most common cardiovascular risk factor, which is responsible for the vast majority of global burden of disease, worldwide. Antihypertensive treatment aimed at lowering blood pressure (BP) levels to the recommended therapeutic targets has demonstrated to reduce risk of developing major cardiovascular, cerebrovascular and renal complications. Despite these evidence, overall rates of BP control are dramatically low in most European and Western countries, as well as in the so called developing countries, thus contributing to the increasingly amount of hypertension-related costs and disabilities. For these reasons, preventive strategies aimed at improving BP control rates in treated hypertensive patients and reducing high-normal BP levels in asymptomatic otherwise healthy individuals may contribute to reduce the burden of disease related to hypertension. In this view, an extensive use of nutrients and nutraceuticals has demonstrated to provide favorable effects in hypertension management and control, beyond the adoption of pharmacological and non-pharmacological interventions. These interventions can effectively and safely reduce BP levels to targets and prevent disease progression form high-normal BP levels towards stage 1 hypertension. The present consensus document will systematically describe and critically analyze the currently available evidence in favor of the use of nutrients and nutraceuticals in those individuals with high-normal BP levels at different cardiovascular risk profile
Доп.точки доступа:
Arrigo, F. G. C.
Grassi, D.
Giuliano, Tocci
Ferruccio Galletti
Claudio Borghi
Claudio Ferri

Свободных экз. нет