Some aspects of cesium-137 entry into "market basket" in Kyiv [Текст] = Деякі аспекти надходження цезію-137 до «базарного кошика» в Києві / M. G. Buzynnyi [та ін.] // Довкілля та здоров’я. - 2019. - № 2. - С. 17-20. - Bibliogr. at the end of the art.


MeSH-главная:
ГРИБОВ СТРУКТУРА -- FUNGAL STRUCTURES (воздействие облучения)
ЦЕЗИЙ -- CESIUM (анализ)
ЛЕСА -- FORESTS
ОБЩЕСТВЕННОЕ ЗДОРОВЬЕ, НАБЛЮДЕНИЕ И КОНТРОЛЬ -- PUBLIC HEALTH SURVEILLANCE
Кл.слова (ненормированные):
цезії-137
Аннотация: We studied the peculiarities of the entry of wild mushrooms and berries to the markets, analyzed, and evaluated the concentration of 137Cs in wild mushrooms and berries which were sold in several markets of Kyiv city. Materials and methods: We sampled the sets of wild mushrooms: chanterelle (Cantharellus cibarius), king bolete (Boletus edulis), bay bolete (Xerocomus badius), aspen mushroom (Leccinum aurantiacum), honey agaric (Armillaria mellea), orange agaric (Lactarius deliciosus), slippery jack (Suillus luteus), and berries: european blueberry (Vaccinium myrtillus), cranberry (Vaccinium oxycoccos), lingonberry (Vaccinium vitis-idaea) and bog bilberry (Vaccinium uliginosum) that were sold at 5 markets of Kyiv in summer-autumn period of 2018. The concentration of 137Cs in the samples was estimated with the help of gamma-spectroscopic method, averaging was performed by the types of the products and by the markets. A survey on the collection and delivery of forest products to the markets was carried out among the sellers. Results: 153 samples, including 87 mushrooms and 66 berries, were taken at 5 markets of Kyiv. 137Cs concentrations in the products and their conformity to the sanitary standards were determined. Sanitary standard of 137Cs content was exceeded in 14.8% of 54 blueberries samples and in 25% of 80 mushroom samples, in particular, in 46.2% of 26 samples of chanterelles and in 54.5% of 11 samples of bay bolete (Xerocomus badius) mushrooms. The most contaminated forest products were sold near “Lisova” underground station. 137Cs contamination of the products depended on the place of gathering and the prior routes of products’ delivery
Мета: Вивчити особливості надходження дикорослих грибів та ягід на ринки, проаналізувати та оцінити концентрацію 137Cs у диких грибах та ягодах, які продавалися на кількох ринках м. Києва. Матеріали та методи: Ми відібрали набори дикорослих грибів: лисичка (Cantharellus cibarius), білий гриб (Boletus edulis), польський (Xerocomus badius), підосиновики (Leccinum aurantiacum), опеньки (Armillaria mellea), піддубники (Lactarius deliciosus), маслюки (Suillus luteus), ягоди: чорниця (Vaccinium myrtillus), журавлина (Vaccinium oxycoccos), брусниця (Vaccinium vitis-idaea) і голубіка (Vaccinium uliginosum), які продавали на 5 ринках м. Київ протягом літа-осені 2018 року. Концентрацію 137Cs оцінювали за допомогою гамма-спектроскопічного методу, усереднення проводили за типами продуктів та ринками. Було проведено опитування серед продавців про збір та доставку лісової продукції на ринки. Результати. У ході роботи було відібрано 153 зразки, із них 87 грибів та 66 ягід на 5 ринках Києва. Визначали концентрацію 137Cs у продуктах та її відповідність санітарним нормам. Було виявлено, що санітарні норми за вмістом 137Cs перевищено в 14,8% з 54 зразків чорниці і 25% з 80 зразків грибів, зокрема, 46,2% з 26 зразків лисичок та 54,5% з 11 - польських грибів. Найбільш забруднені лісові продукти продавали поблизу станції метро «Лісова». Встановлено, що забруднення лісових продуктів 137Cs залежало від місць збору та пріоритетних шляхів доставки продукції на ринок
Доп.точки доступа:
Buzynnyi, M. G.
Mietelski, J. W.
Kimura, S.
Mykhailova, L. L.

Свободных экз. нет