Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Бабенко К. О., Стороженко Г. В.
Заглавие : Тривале обмеження калорійності харчового раціону попереджає вікові зміни вмісту біологічно активних сфінго- та гліцероліпідів у тканинах щурів
Место публикации : Фізіологічний журнал. - К., 2016. - Т. 62, № 2. - С. 103-109 (Шифр ФУ6/2016/62/2)
MeSH-главная: СТАРЕНИЕ -- AGING
МОЗГ ГОЛОВНОЙ -- BRAIN
ПЕЧЕНЬ -- LIVER
МИОКАРД -- MYOCARDIUM
ИММУНОЛОГИЧЕСКИЕ ФАКТОРЫ -- IMMUNOLOGIC FACTORS
СФИНГОМИЕЛИНЫ -- SPHINGOMYELINS
ЦЕРАМИДЫ -- CERAMIDES
КАРДИОЛИПИНЫ -- CARDIOLIPINS
ФОСФАТИДНЫЕ КИСЛОТЫ -- PHOSPHATIDIC ACIDS
ДИЕТА РЕДУЦИРОВАННАЯ -- DIET, REDUCING
Аннотация: Вивчали вікові особливості впливу калорійно обмеженої дієти на вміст біологічно активних сфінго- і гліцероліпідів у серці, печінці та мозку щурів 3- та 24-місячного віку. Калорійність раціону щурів дослідної групи протягом експерименту зберігали на рівні 20-30% від контрольної групи. Дієта щурів дослідної групи була повноцінна за складом мікроелементів, вітамінів і білків. Встановлено, що обмеження харчового раціону знижувало вміст цераміду, сфінгомієліну, кардіоліпіну та фосфатидної кислоти в усіх тканинах щурів вже у віці 3 міс, що, певно, є наслідком пригнічення біосинтезу цих ліпідів через обмежене надходження жирних кислот з їжею. Водночас у тканинах 24-місячних тварин обмеження калорійності харчового раціону запобігало віковому накопиченню цераміду і фосфатидної кислоти, зростанню відношення церамід/сфінгомієлін та зниженню вмісту сфінгомієліну і кардіоліпіну, згладжуючи вікові розбіжності вмісту сфінго- та гліцероліпідів. Разом із тим встановлена тканинна специфічність ефектів калорійно обмеженої дієти. Так, у серці та печінці підвищувався вміст кардіоліпіну та знижувався фосфатидної кислоти порівняно з тваринами, які отримували стандартний раціон віварію. Тоді яку мозку калорійне обмеження харчового раціону мало протилежні ефекти. Наші результати дають змогу припустити, що зміни метаболізму таких сигнальних месенджерів, як церамід та фосфатидна кислота можуть попереджувати розвиток асоційованих з віком патологій цих органів в умовах калорійного обмеження харчового раціону.
Доп.точки доступа:
Стороженко, Г. В.