Вид документа : Статья из журнала Шифр издания : Автор(ы) : Перець О. В., Серггенко Л. Ю., Селюкова П. Ю., Черевко Г. М., Бондаренко Т. В., Сиротенко Л. А. Заглавие : Потенцюючий вплив надлишкового споживання фруктози на розвиток ожиріння у нащадків гестаційно стресованих матерів Место публикации : Проблеми ендокринної патології. - Х., 2016. - N 4. - С. 82-90 (Шифр ПУ17/2016/4) MeSH-главная: СТРЕСС ПСИХОЛОГИЧЕСКИЙ -- STRESS, PSYCHOLOGICAL ПРЕНАТАЛЬНЫЙ ПЕРИОД, ПИТАНИЯ БЕРЕМЕННЫХ ФИЗИОЛОГИЯ -- PRENATAL NUTRITIONAL PHYSIOLOGICAL PHENOMENA ОЖИРЕНИЕ -- OBESITY ТЕЛА МАССЫ ИНДЕКС -- BODY MASS INDEX ФРУКТОЗА -- FRUCTOSE ЛЕПТИН -- LEPTIN БЕРЕМЕННОСТЬ -- PREGNANCY МОДЕЛИ НА ЖИВОТНЫХ -- MODELS, ANIMAL КРЫСЫ ЛИНИИ WISTAR -- RATS, WISTAR Аннотация: В роботі показано, що гестаційний стрес матерів призводить до народження нащадків із зниженою масою тіла та низьким рівнем лептину в плазмі крові. В дорослому віці у таких нащадків при однаковій кількості спожитої їжі маса тіла та маса жирової тканини перевищують відповідні показники у нащадків інтактних матерів. У нащадків стресованих матерів встановлена наявність лептинорезистентності гіпоталамічних структур регуляції енергозабезпеченості організма, яка проявлялася у відсутності анорексигенних ефектів при гіперлептинемії. Тривале надходження фруктози в організм нащадків стресованих матерів призводить до поглиблення гестаційно обумовленої лептинорезистентності та вже в молодому віці може сприяти розвитку ожиріння. Доп.точки доступа: Перець, О. В. Серггенко, Л. Ю. Селюкова, П. Ю. Черевко, Г. М. Бондаренко, Т. В. Сиротенко, Л. А. |